Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resare lämnar Grangärde

Annons

Han har redan testat Dala-Järna. Under ett år, från hösten 2002 till hösten 2003, var han tjänstledig för att vikariera i Dala-Järna.

När säfsingen Peter Resare kom "hem" till Grangärde igen hade han idel lovord för Dala-Järna. Så när erbjudandet om fast jobb kom behövde han inte fundera särskilt länge.

-Det har varit jättebra i Grangärde men en stor skillnad är att det saknas ett församlingshem här. Det betyder att kantorn sitter på ett ställe, kanslipersonalen på ett ställe, prästerna på ett ställe, barnverksamheten på ett ställe och så vidare.

-I Dala-Järna är allt samlat berättar Resare och säger också att han i viss mån har saknat att ha arbetskompisar omkring sig.

När du kom tillbaka till Grangärde angav du resorna mellan Fredriksberg och Dala-Järna som ett viktigt skäl till att jobba kvar i Grangärde. Tänker du pendla tolv mil om dagen hela veckorna?

-Ja, så blir det. Men kanske kommer jag att jobba hemifrån en dag i veckan.

Kan det tänkas att du flyttar till Dala-Järna?

-Nej, nej, nej. Jag blir bofast i Fredriksberg, där har jag mitt hus.

Peter Resare framhåller att det inte varit något lätt beslut att ta. Han bestämde sig under januari månad när han gick hemma och var pappaledig och hade tid att tänka fram och tillbaka.

- Jag känner stort vemod när jag tänker på att jag måste lämna alla fantastiska körsångare i Grangärde. Det känns som att jag gör dem illa. De är 40-45 stycken i kyrkokören och 25 i pensionärskören.

I förra veckan informerade Peter Resare sina körmedlemmar om att han sagt upp sig och "det var inga glada miner".

Kantorn avslöjar att körsångare bedrivit påtryckningar och övertalningsarbete för att få honom att stanna. Däremot så lär arbetsgivaren, Grangärde församling, ha förhållit sig tämligen passiv.

De har inte erbjudit dig ett lönepåslag på några tusenlappar?

-Nej, men det här är inte främst en lönefråga. Men när jag kom upp till Dala-Järna första gången fick jag bättre lön än jag hade i Grangärde. När jag sedan kom tillbaka så betalade Grangärde mig samma lön som jag haft i Dala-Järna, 22 000 kronor i månaden.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons