Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resa i strid med kommunallagen

Annons

Svar till Ingvar Andersson

och signaturen skattetrött:

I januari år 2002 fick jag som nytillträtt oppositionsråd biljetter för att följa med på resan till Sydafrika. Jag tackade nej och det gjorde jag därför att jag inte anser att biståndsverksamhet är något som kommunföreträdare ska använda kommunalskattepengar till.

Det är dessutom inte förenligt med kommunallagen. När jag fattade beslutet att inte delta så hade jag naturligtvis diskuterat detta med min moderata fullmäktigegrupp. Vi var överens om att inte delta i projektet.

Det är riktigt att projektet har finansierats med SIDA-pengar. Det har kostat skattebetalarna ett antal miljoner sedan starten. Det är bara ett av många SIDA-projekt. Enligt Peter Hultqvist är det ett av de mest lyckade. Mitt ställningstagande har sin grund i om vi som kommun ska pyssla med den här typen av verksamhet eller inte. Jag tycker inte det.

Kommunens kostnad har varit den arbetstid som tjänstemän lagt ned på projektet. Det säger sig självt att det är svårt att exakt redogöra för de kostnaderna.

Jag har använt siffran 700 000 kronor som jag fick av en tjänsteman. Det är naturligtvis inte möjligt för mig att kontrollera den siffran. Nu har tjänstemännen räknat en gång till och ånyo kommit med en uppskattad siffra på kostnader för kommunen. Denna gång ett lägre belopp. I vårt moderata budgetalternativ har vi dragit av kostnaden för Sydafrikaprojektet med 700 000 kronor. Ingen har ifrågasatt det i vårt budgetförslag.

Tilläggas bör att mitt ställningstagande inte påverkas om kostnaden är något lägre. Jag vill sänka driftskostnaderna i kommunen eftersom vi har ett underskott, trots att Borlängeborna betalar en av landets högsta kommunalskatter.

Eftersom jag inte vill lägga ner servicehus eller minska åtaganden i skolan och andra kärnverksamheter så kommer jag att vara fortsatt kritisk till åtaganden som jag anser inte gagnar kommuninvånarna. Kommunpolitikerna måste lära sig prioritera.

Beträffande Mikael Roséns, min kollega i Falun, ställningstagande i Sydafrikafrågan så måste den frågan ställas direkt till honom. Jag ansvarar bara för vår politik här i Borlänge.

Ulla Olsson, m

Mer läsning

Annons