Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Republikaner för aktion i Pakistan

Annons

Flera av de republikaner som hoppas nå presidentämbetet i USA är redo för militära aktioner i Pakistan för att slå till mot al-Qaida.

I en tv-sänd debatt på söndagen lät flera av det republikanska partiets toppnamn inför presidentvalet 2008 förstå att USA bör förbehålla sig rätten att angripa mål i Pakistan, där terrornätverkets ledare tros befinna sig. Varken Mitt Romney, tidigare Massachusetts-guvernör, eller New Yorks förre borgmästare Rudolph Giuliani vill utesluta sådana aktioner.

Det är fem månader tills striden om vem som ska bli nominerad som partiets kandidat börjar på allvar. Giuliani leder i opinionsmätningarna totalt, medan Romney har ett försprång i viktiga delstater som hör till de första som ska bestämma sig.

I förra veckan blev det debatt när den demokratiske senatorn Barack Obama sade att han skulle vara redo att skicka militär till Pakistans klankontrollerade områden för att leta efter Usama bin Ladin.

I Islamabad blev reaktionerna också beska. Pakistans regering har varnat kandidaterna för att försöka plocka politiska poäng på jakten på al-Qaida.

Irakkriget är om möjligt en svårare fråga, särskilt för republikaner som vill ta ut avståndet från Bush, vars popularitetssiffror blir allt lägre, samtidigt som de inte vill skrämma bort de mest konservativa väljarna.

TT

Mer läsning

Annons