Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reparationer för miljoner efter brusten takbalk

Annons

Det är Axfast AB som äger byggnaden i vilken bland annat Willys stora livsmedelshall, samt Kapp Ahl och en restaurang finns inrymda. De tre nämnda verksamheterna har stängt sedan takskadan upptäcktes på torsdagsmorgonen.

Olof Erstorp gjorde besiktningen på fredagen tillsammans med expertis från WSP teknikkonsulter. Efter kontrollen har konstaterats att Willys kan öppna livsmedelshallen om kassorna flyttas. Willys lokaler är till största delen byggda i en senare etapp. Endast området vid kassorna ligger i den ursprungliga byggkroppen och det var också här limträbalken brast.

- Det är upp till Willys om de vill flytta kassorna eller hitta en temporär lösning, men det är kanske osäkert om man hinner vidta några åtgärder före nästa vecka, konstaterade Erstorp.

Den omedelbara åtgärden blir nu att upprätta en arbetsmiljöplan för den personal som ska arbeta med reparationsarbetena som ska inledas nästa vecka. Limträbalkarna kommer att stagas upp med stämpor i avvaktan på mera omfattande reparationer. Den balk som brustit är redan uppstagad i avvaktan på att den kan bytas.

- Sedan balkarna fått den här förstärkningen ska både Kapp Ahl och restaurangen kunna öppna. Då är vi i bästa fall framme i slutet av nästa vecka, förklarade Olof Erstorp innan han kom in på det tredje steget, att göra den mera varaktiga reparationen. Det kommer att utföras så att befintliga balkar får någon form av förstärkning, alternativt att vi lägger in nya balkar mellan de befintliga, som det också finns sprickor på.

Dyrt kommer det i alla fall att bli att reparera i den cirka 2 000 kvadratmeter stora byggnaden.

- Jag gissar att det kommer att kosta minst två miljoner kronor, var Olof Erstorps bedömning.

Det blir nu förhandlingar med försäkringsbolag om både skadorna på huset och det ekonomiska tapp de stängda butikerna gör. Hos Kapp Ahl förklarade man att första dagen med stillestånd är självrisken. Därefter ska försäkringen täcka bortfallet.

Willys lämpade på torsdagen över all mjölk till Ica Matekonomen på grannfastigheten eftersom den tröt där.

- I övrigt kommer vi att få kassera charkvaror och andra färskvaror när stilleståndet drar ut över flera dagar, konstaterade Börje Söderlund vid Willys.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons