Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rent spel" i Idre för ett sundare liv

Annons

30 minuters promenad ger barn ny kraft. Det vet lärare och elever på Strandskolan i Idre sedan eleverna i årskurs fyra varje dag tagit en ordentlig promenad.

Sedan vecka 38 har årskurs fyra på Strandskolan i Idre deltagit i "Rent spel", ett projekt om miljö och hälsa som startades av vasaloppsstiftelsen, kommunen och landstinget.

I "Rent spel" deltar många fjärdeklasser runt om i Dalarna. Syftet är att låta barnen gå ut och röra på sig 30 minuter varje dag. Något som ska få dem att lära sig leva sundare och se det som något naturligt att röra på sig.

Projektet pågår i tre år och är uppdelat i perioder på tre veckor. Efter varje avslutad period får barnen göra en frågesport bestående av 15 frågor från en bok som de alla läser under hela kampanjtiden.

Detta har förstås gett olika reaktioner bland barnen men det är överlag väldigt positivt.

Även lärarna tycker att detta är jättebra och nyttigt och de har redan nu märkt att barnens ork blivit bättre.

För att barnen själva ska få se resultatet så har de gjort ett så kallat steptest som mäter pulsen under en viss tid. Detta test kommer de även att få göra i vår för att se skillnaden.

- Det är kul och skönt att gå ut och röra på sig lite istället för att sitta i klassrummet hela dagen, säger Martina Jonsson och Linn Lundberg.

MALIN ARNESSON

Mer läsning

Annons