Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rent spel" för de goda matvanorna

Annons

Det är Vasastiftelsen i Mora som är huvudman för projektet Rent spel. Stiftelsens mål är att främja ungdomars hälsa. Även om projektet tagit fram de alarmerande siffrorna om överviktiga barn är det inget överviktsprojekt, utan ett projekt för god hälsa över huvud taget, betonar initiativtagaren Håkan Fridell.

- Vi tycker att vi bör ta tag i ungdomars hälsa och välmående. Hur kommer annars framtidens sjukvårdskostnader att se ut?

Ett konkret sätt att motverka ohälsa och övervikt är dagliga, halvtimmeslånga rörelsepass under skoltid, något som slagit väl ut även bland dem som från början var tveksamma till projektet.

- Hur kan vi påverka grupper i farozonen? är en kärnfråga som Rent spel arbetar med. Initiativtagarna vill få i gång elever, men också lärare och föräldrar att börja tänka på livsföring och hur man ska leva för att må bra.

I projektet ingår en klasstävling där kunskap och fysisk aktivitet värderas lika och där klassen tjänar sina poäng i ett symboliskt Vasalopp. Eleverna skriver också under ett kontrakt där de förbinder sig att vara goda kamrater.

- Vår inriktning just nu är att bygga ett hållbart projekt. Vi tror att vi har en handlingsplan för ungdomars hälsa inom ramen för skoldagen, säger Fridell.

Under det första läsåret har 550 elever i årskurserna 4 och 7 från fyra kommuner i Dalarna (Falun, Ludvika, Malung och Mora) deltagit.

Till hösten startar projektet i full skala, då även med elever i årskurserna 5 och 8.

På sikt är det inte enbart skolor i Dalarna som deltar.

- Vi har bland annat presenterat materielet för folkhälsominister Morgan Johansson.

Även LO:s Vanja Lundby Wedin har fått ta del av konceptet.

- Arbetsmarknadens parter måste också ta ansvar för kommande generationers arbetskraft. Ungdomars hälsa är ett rent samhällsintresse och det är viktigt att vi kan knyta till oss näringslivet.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons