Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renovera, riv eller böta

Annons

Det här hände natten mellan den 10 och 11 augusti 1995 och sedan dess har det varit en mängd turer i "Wing-Wa-affären".

I ena stunden ska huset rivas, i nästa ska det renoveras och i ytterligare någon sväng ska det säljas.

I centrum för uppmärksamheten står Lawrence Li, 40, som företräder ägarfamiljen som drev Kinarestaurang här från slutet av 70-talet fram till den hemska brandnatten.

Nu hamnar Lawrence Li på nytt i fokus. Vid senaste mötet med byggnadsnämnden beslöts nämligen att två av stans toppchefer, stadsarkitekten Göran O. Sundell och Bror Wallin, högste chef för miljö- och byggkontoret, ska kalla Lawrence Li till ett samtal.

Byggnadsnämnden har, ännu en gång, noterat att huset absolut måste åtgärdas. På det ena eller andra sättet.

- Putsen är på väg bort. Troligen läcker det in vatten genom taket och spränger putsen vintertid.

- Vi har fått klagomål och påpekanden från allmänheten och nu vill vi tillsammans med fastighetsägaren hitta en lösning så att problemen blir åtgärdade, säger Sundell.

Byggnadsnämndens ordförande Lars Helsing (s) är mer drastisk i sitt ordval:

- Vi vill att huset ska vara i ett bra skick eller så ska det tas bort. Det är ingen idé att bara sätta på ny puts.

Favoritreplik i repris? Kanske inte från Lars Helsing som bara suttit drygt ett halvår som ordförande för byggnadsnämnden. Hans företrädare fann däremot anledning att vid flera tillfällen ta ett verbalt nappatag med Wing-Wa-husets ägare.

Redan den 21 mars 1996, mindre än ett år efter den anlagda branden, tog byggnämndsbasen ton och krävde att huset skulle åtgärdas före turistsäsongen. Det betecknades som angeläget att huset antingen renoverades eller revs undan med tanke på dess läge vid infarten till Ludvika centrum.

1997 blev det klart med en uppgörelse mellan Wing-Was ägare och bolaget som försäkrat fastigheten. Ett ännu okänt penningbelopp betalades ut. Vad som skulle hända med Wing-Wa lade sig försäkringsbolaget inte i utan det fick bli en fråga för byggnadsnämnden och fastighetsägarna att reda ut, förklarade försäkringsbolagets representant i en NLT-intervju.

Samma år, närmare bestämt den 20 augusti, hade byggnadsnämnden tröttnat.

Politikerna beslutade att Wing-Wa-huset måste rivas och att det skulle vara jämnat med marken senast den 30 november samma år.

Wing-Wa-ägarna ville inte riva utan lyckades förmå kommunen att gå med på att huset renoverades och arbetena började kring årsskiftet 1997-1998.

Men det gick på tok för långsamt, tyckte byggnadsnämnden som i ett beslut meddelat att renoveringen skulle vara klar senast vid maj månads utgång 1998.

I slutet av juni 1998 plockade byggpolitikerna fram det tunga artilleriet. Fastighetsägarna skulle få böta 25 000 kronor för att rusten inte blivit klar i tid. Dessutom bestämdes det att böterna skulle plussas på med 25 000 kronor för varje månad som gick utan att renoveringslöftena uppfylldes.

Den 29 juli 1998 meddelar Wing-Wa-folket att man har renoverat efter konstens och byggnadsnämndens alla regler. Någon ny kinesrestaurang tänker man dock inte öppna. Man kan gärna tänka sig att sälja kåken, och varför inte till en hamburgerkedja?

Den 20 augusti förklarar byggnadsnämnden att den godkänner arbetena. Men eftersom de inte gjorts inom stipulerad tid så bestäms det om böter, eller vite som det formellt heter, på 25 000 kronor. Wing-Wa-ägarna rasar över beslutet och överklagar till länsrätten som i slutet av december ger Wing-Wa rätt. Orsaken är att byggnadsnämnden gjort ett formellt fel i samband med ansökan till länsrätten.

Under 1999 och 2000 är det någorlunda stiltje i Wing-Wa-historien, allt medan huset åter börjar förfalla. I juni 2001 berättar Lawrence Li att han har en köpare på gång. Uppgiften upprepas i december samma år, samtidigt som länsrätten beslutar att huset måste åtgärdas senast till den 31 maj 2002.

Mats Magnusson, bror till kände finansmannen och multimiljardären Lars-Erik Magnusson från Persbo, hade varit spekulant. Denna smått sensationella nyhet presenterade NLT den 25 mars 2002. Hade varit spekulant, för Mats Magnusson hade tvingats backa ur affären eftersom det inte löste sig med nödvändiga banklån.

Den 16 maj lovar Lawrence Li att husrusten ska inledas efter pingst någon vecka senare. Den rust som enligt länsrätten skulle vara klar till senast den 31 maj.

De lokala byggpolitikerna blev återigen inkopplade och deklarerade att de inte hade någon lust att förlänga fristen för Li och kompani.

Därmed hotades Wing-Wa-ägarna av vite på 100 000 i en första omgång och sedan 60 000 i månaden. Nå, arbetena med kåken inleddes och hantverkare hackade ned den gamla rappningen, putsade om fasaden och målade den samma.

Den 21 augusti 2002 väljer byggnadsnämnden den mjuka linjen, fastighetsägarna slipper böta 100 000. Lawrence Li, som är mycket nöjd med beslutet, omtalar för NLT att han planerar att renovera de sex lägenheterna i huset och hyra ut dem. Men dessa arbeten kommer att börja tidigast under 2003.

Nu, i augusti 2003, är det alltså dags för en nygammal runda där Lawrence Li tänker lova kommunmakthavarna att huset ska renoveras i ännu en omgång och...?

Eller är det kanske läge för något alldeles nytt friskt utspel från någondera parten?

- Jag vill ha en dialog med dom (Göran O. Sundell och Bror Wallin) innan jag säger något till tidningen, säger Lawrence Li.

Tidigare var det ju snack om att du skulle renovera lägenheterna?

- Ja, jag vill prata med dom först, upprepar Lawrence Li.

Wing-Wa-brandens efterspel har pågått i bortåt 2 940 dygn eller drygt åtta år.

När skrivs sista kapitlet i historien?

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons