Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reningsverk byggs om för tiotals miljoner

Annons

Gonäs reningsverk har gått hyfsat nu under våren trots stort inläckage av kallt smältvatten som tidigare stört processen.

Va-chefen Tommy Brolin konstaterar att kommunen klarat de krav som finns.

- Gonäsverket fungerar, vi har inte gjort några nya överträdelser, berättar Brolin.

Kommunen använder nu en metod som kallas FAST som innebär att kommunen tillsätter dyra kemikalier i ledningsnätet.

- Metoden fungerar men är så dyr så vi måste hitta en bättre lösning, säger Brolin.

Kommunen överväger nu en kompletterande investering med olika reningsmetoder vid källan, Spendrups bryggeri.

Som jämförelse kan nämnas att när Gonäs reningsverk rustades upp för fem år sedan så investerade kommunen över 20 miljoner i Gonäsverket, dalarnas största reningsverk.

Den lösning som måste till kan bli i samma storleksordning.

- Vi har redovisat olika alternativ till länsstyrelsen, jag bedömer att vi kan ha en fungerande lösning i drift om två år, säger Brolin

- Vi diskuterar ett alternativ som är en mindre anläggning än den som Carlsberg bygger i Falkenberg efter flytten av Brommabryggeriet dit. Falkenbergs anaeroba rening med en biogasanläggning ligger investeringsmässigt i storleksklassen 25-35 miljoner kronor. Vi kan grovt skatta att en biogasanläggning i Grängesberg skulle kosta någonstans mellan 15-25 miljoner.

- Det finns också andra alternativ. I Filipstad används en areobmetod som kallas SBR-metod där man i stället tillsätter syre. Deras anläggning kostade 10-15 miljoner, berättar Brolin.

En komplettering av Gonäsverket med förrening vid Spendrups ska ställas i relation till kemikaliekostnaderna med den tillämpade FAST-metoden.

- Jämför vi med då vi inte hade Fastmetoden och verket inte fungerade så har vi nu tredubblat driftskostnaderna, kemikalierna kostade runt två miljoner kronor i fjol, berättar Tommy Brolin.

Kommunen och Spendrups möts nästa vecka för att fortsätta diskussionerna.

Bland annat måste kommunen få klarlagt hur stor del av investeringen som ska belasta Spendrups och hur stor del som va-kollektivet ska stå för.

En fördel med en biogasanläggning är att gasen kan användas för att framställa fjärrvärme.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons