Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renässans för dräkten

Annons

Folkdräktstraditionen i Gagnef, Floda och Mockfjärd är djupt rotad. Sommarens stora dräktkonsert är ett sätt att öka intresset för dräkterna och då främst de gamla traditionella bruddräkterna som rekonstruerats under årens lopp men som även bevarats i originalskick som de såg ut vid 1800-talets slut.

Konserten Bröllop i sockarne tre som ska framföras handlar om frieri, bröllop och gästabud. Redan nu finns biljetter att komma över hos Floda hemslöjd.

Matts Arnberg understryker att det inte blir en dräktparad i traditionell bemärkelse.

- En sorts konsert med dräktvisning. Att få se och samtidigt få uppleva musiken. En upplevelsekonsert.

Det här med bruddräkterna har sin alldeles egna historia. Det var viktigt vem som klädde brudarna. På 1600- och 1700-talen var det prästfrun som skötte påklädnaden och då fanns också möjlighet att låna en högreståndsklänning. På 1800-talet var Såg Kari i Björbo brudkläderska i Floda för att sedan avlösas av sin dotter Respers Anna som klädde sin sista brud på 1970-talet och levde fram till 1994.

I Gagnef var det de så kallade pippilonon som ombesörjde påklädnaden av den gamla brudutstyrseln som idag finns bevarad på Adelborgsmuseet i Gagnef. Pippilonon var egentligen två fröknar med efternamnet Ahlström. I Mockfjärd hette brudpåklädaren Gädd Lars.

Det kommer att bli en färgsprakande konsert i Floda kyrka. Sven och Sören Roos spelar fiol och Sven sjunger på Gagnefsmål. Matts Arnberg och Lars Hökpers från Floda spelar fiol och Anna- Karin Jobs Arnberg och Alf Tangnäs sjunger liksom Mockfjärdsduon Elisabeth Bing och Rune Hallpers. Lägg därtill att Lill Karin Gustafsson läser texter på Flodamål och inte att förglömma är prästen i Gagnefs pastorat, John Sund, som sjunger Brudmässan från 1800-talet.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons