Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena Orsasmörjan ger snabbare tävlingsåk

Annons

- Vår affärsidé är enkel, säger han bara, grundaren och utvecklingschefen i Vasa Tech AB med säte och verksamhet i Orsa.

- Vi förädlar befintliga komponenter för racingändamål, eftersom lägre friktion ger tydliga konkurrensfördelar.

Målet på lite längre sikt är att etablera den här tanken hos någon stor biltillverkare och vägen dit går via tävlingsbanan.

Pers idéer finns överallt där det åks fort. Det spelar mindre roll om det handlar om tvåhjuligt, fyrhjuligt, barmark, snö eller is.

I hans "Vasa racingstall" finns etablerade stjärnor som Tony Richardsson, Richard Rydell och Janne "Flash" Nilsson, liksom kommande mästare som banrejsande Sebastian Hohenthal och skoteråkande Jeff Öijer.

Insatserna varierar. Tony Richardssons mekaniker skickar över cylindern till hans speedwaymotorer med kolv och kolvringar för behandling. Efter retur är det bara att montera komponenterna och köra.

Till Volvoteamen i de olika racingserierna utvecklar Orsaföretaget motorkomponenter och till Yamahas fabriksteam i snöskotercross bygger företaget hållbarare chassin och har ansvar för dessa och stötdämpningen.

- Roligast är att jobba mot unga killar och få vara med om deras utveckling, säger Per Nyman.

Hans hjärta klappar extra hårt för Sebastian Hohenthal, som han har följt ända sedan gocart-tiden och som han nu hjälper med att få fart på Forden i de brittiska mästerskapen.

Likaså klappar det för Jeff Öijer, en blott 14-årig talang på snö-skoter, som han och Mats Nilsson försöker övertyga om fördelen att träna motocross under sommarhalvåret för att bli ännu bättre på snöskotern på vintern.

Det mesta av mitt arbete handlar om samspelet med föraren, säger Per. Det går inte att mäta fram alla inställningar, utan det handlar om erfarenhet och känsla. Att prova sig fram till det som ger den bästa farten. För det är vad allt handlar om i slutändan. Att vara snabbast!

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons