Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena medeltiden i Siljansnäs skola

Annons

Eleverna hade just avverkat vikingatiden. Nu var det dags för medeltiden. Deltagarna i Leksands Medeltidsförening gav eleverna blodad tand.

Det blev en riktig överraskning för eleverna. Plötsligt klev den medeltida samlingen ut på skolgården med Horn-Per i spetsen. Ganska snart tog unge Kalle Bergdahl, alias Eld Karl Slukare, hand om taktpinnen. Hans eldfängda show framkallade stora ögon hos barnen. Jonglering med facklor följdes av dagens stora eldprov. Eldslukare Kalle Bergdahl blåste plötsligt och tände på med facklan. Den meterlånga eldkvasten fick många i den ungdomliga publiken att fascineras.

Väl inne i gymnastiksalen fick eleverna veta en hel del om medeltiden och dess befolkning.

- Man levde under kyrkans tukt och förmaning på den tiden, berättade franciskanermunken Benedictus från Florens.

Det blåstes horn. Ett sätt att kommunicera på medeltiden. Lite av dåtidens mobiltelefoni. Det berättades om folk, hus och hem men även om vapen och utrustning. Intressanta lärdomar som varvades med äkta säckpipemusik framförd av Kalle Bergdahl som i den skepnaden bar namnet Säck Karl Pipare.

Eleverna fängslades av allt de fick veta om tiden vid år 1250. Starten kunde inte ha blivit bättre. Nu blev de säkerligen sugna på att få veta mer om medeltiden.

Att stjäla tillhörde de svårare brotten på den tiden. Man kunde då hamna i skamstocken eller bli piskad. Hårda bud kan tyckas, men det fanns också en hel del människokärlek på den tiden. Benedictus hade sagt sitt.

- Salve, avslutade han och eleverna svarade med samma ord.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons