Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena dödsfällan

Annons

- Titta! Här har barnen börjat bygga en ny koja mitt i rotvältan.

Inge Woxmark har de senaste veckorna blivit allt mer upprörd och rädd under sina dagliga skogspromenader.

På berget bakom Moskogens hotell och konferensanläggning gick höststormarna hårt åt skogen. På ett litet område har mellan 10 och 15 träd blåst omkull och dragits upp med rötterna.

När tjälen går ur jorden kan trädet, eller det som är kvar av stubben och rötterna, när som helst slå igen som en råttfälla.

- Jag har läst om vuxna människor som faktist klämts ihjäl när rotfällan slagit igen. Någon måste berätta för de här barnen att det är livsfarligt att bygga sådana kojor innan det händer något, säger Inge Woxmark som annars tycker att det är bra att barnen bygger kojor.

- Egentligen tycker jag att skogsägarna borde ta hand om rotfällan och trycka ner rötterna i jorden igen, men det är väl för dyrt kan jag tänka. Vi som ser och vet vad som kan hända måste nu slå larm, säger Inge Woxmark.

Karin Byström, konsulent på Skogsvårdsstyrelsen i Leksand är väl medveten om vindfällornas och rotfällornas farlighet.

- De är livsfarliga, men det finns inget i lagen som säger att skogsägaren måste vända tillbaka fällan, säger hon.

Enligt skogsvårdslagen måste skogsägaren ta hand om vindfällen som är större än fem kubikmeter per hektar.

- Men då handlar det om att man måste ta tillvara timret så inte skadeinsekter får fäste i skogen. Annars kan man bara vädja till skogsägarna att ta hand om sina vindfällen även ur aspekten att de är dödsfällor om de slår igen, säger Karin Byström, Skogsvårdsstyrelsen i Leksand.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons