Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ren ärekränkning"

Annons

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet är mammografiverksamheten en lönande affär för Laszlo Tabar vars amerikanska bolag Mammografy Education inc drar in miljoner kronor åt honom årligen. Han skulle enligt Svenska Dagbladet har mycket att förlora på om stora nationella program för bröströntgen av kvinnor omvärderades och skars ner.

Laszlo Tabar är upprörd över vad han anser vara en insinuant koppling mellan pengar och hans forskningsarbete.

- Det är ren ärekränkning och det mest fula personangrepp de kan göra eftersom de misslyckats med att slå sönder det vetenskapliga resultat jag kan uppvisa, säger han.

Hans koppling till USA är inte alls konstigt, anser han. Vid ett besök där 1986 fann han att amerikanarna hade mycket att lära om bröstcancerbekämpning. Och han ville lära dem, för undervisning är det han brinner för.

- Jag har utan ett öre i ersättning undervisat 186 svenska läkare, men bara ett 20-tal av dem arbetar nu med mammografi. Jag ville lyckas i USA för då lyckas man i hela världen, säger han.

Han blev därför en av de få läkare, som inte är uppbackad av de stora universitetssjukhusen, som godkändes som undervisare av USA:s motsvarighet till socialstyrelsen. Bolaget kom till enbart för att ordna det praktiska, uppger Tabar.

Och så mycket pengar handlar det inte om, anser han. Bolaget gör en vinst på bara runt åtta procent. Det har blivit i snitt ett par miljoner kronor om året de senaste åren och allt tar han hem till Sverige.

- Jag skattar i två länder och ger därigenom Falu kommun omkring 600 000 kronor årligen, säger han.

Att han skulle ha ett rent profitintresse av sin forskning tillbakavisar han bestämt. Om så vore, skulle han inte vara kvar i Falun idag.

- Jag har ett öppet miljondollarerbjudande att flytta till USA som konsult för en radiologgrupp. Men jag sade nej för forskningen är mitt liv. Motivet för mitt engagemang i USA är inte pengar utan spridande av kunskap, säger han med hetta.

Att hans bolag skulle vara okänt förstår han inte.

- Jag har aldrig hemlighållit det. Jag trycker upp 100 000 broschyrer om året om inte det har nått till allmänhetens kännedom vet jag inte vad som behövs, säger han.

Påståendet, enligt Svenska Dagbladet, att hans USA-verksamhet skulle sponsras av världens ledande tillverkare av mammografiutrustning tillbakavisar han också bestämt. De kommer till hans föreläsningar och visar upp vad de har och sponsrar kanske lite böcker och kaffe till deltagarna.

- Något annat är det inte fråga om, säger han.

Han anser sig utsatt för en förföljelsekampanj och börjar bli hjärtligt trött på att hans forskning ständigt blir ifrågasatt av folk som han anser egentligen inte har kompetens att bedöma den.

- Det är en avsiktlig och omotiverad avrättning. Varför? Jag förtjänar ett bättre öde än så här. Jag kunde ta miljondollarerbjudandet och sticka och blir jag tillräckligt retad så gör jag det, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons