Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Religioner går att se som språk"

Annons

I går arrangerades ett seminarium i ämnet på Högskolan Dalarna med inbjuda experter och ett mycket intresserat och frågvist auditorium.

- Religioner går att se som språk, säger professor Jan Hjärpe.

- Det går inte att slå fast att en religion inte är förenlig med demokrati för den ändras med tiden, tolkningar är föränderliga.

Han menar att det är den rådande samhällsordningen som styr tolkningen av religionen. Finns det till exempel ingen offentlig sektor i ett land som tar hand om sin medborgar blir andra gemenskaper viktiga.

På 1400-talet fick islam fäste i samhällen där livet var uppbyggt kring familjen, släkten, och där mannen var familjeöverhuvud och det var utifrån de normerna som koranen har tolkats.

Som exempel tar han synen på sexualitet. Både kristendomen och islam förespråkar sexuell återhållsamhet utanför äktenskapet. Men inom islam praktiseras detta bra för kvinnorna. Det handlar alltså om en tolkning

- Uppdelningen i första, andra och tredje världen gäller inte längre, när den andra delen, kommunismen har försvunnit, säger Mattias Gardell.

- Den kommunistiska modellen har misslyckats. Den kapitalistiska samhällsordningen har inte heller lyckats skapa välstånd, då finns det grupper som tror att den tredje vägen, Guds väg, är vägen till det goda samhället.

Det handlar om religion som har laddats med politik, enligt Mattias Gardell.

Han säger att världen i dag är uppdelad mellan två grupper, fattiga och rika. Men en otrolig misär finns också i den rika världen och en otrolig lyx i den fattiga. Det finns med andra ord en global under och en global överklass som är synlig för varandra överallt i hela världen.

Det är i den synligheten i den orättvisan som Mattias Gardell ser ett fröt till explosivitet, inte i religion i sig. Hotet mot världsfreden kommer från polariseringen mellan rika och fattiga.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons