Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Religion förkastar förnuft och hör ihop med våld

Annons

Somliga säger att islam är en fredlig religion, och att de våldsamma islamitiska terroristerna och terrorstaterna bryter mot denna religion.

Men varför ser vi då inte muslimerna själva göra uppror mot PLO, al-Quaida, mullorna, talibanerna och så vidare för att stoppa deras mördande?

Varför måste i stället de sekulariserade västländerna göra jobbet?

Svaret är förstås att religion och våld hör ihop. Religion förkastar förnuftet. Religion vilar därför ytterst på svärdet. Man kan inte resonera med människor som förkastar förnuftet. Och när man inte kan resonera med andra människor återstår bara att slåss mot dem när man inte är överens. Så de flesta muslimer förmår inte bli konsekventa motståndare till (angrepps)-våldet.

Överallt där religion har tagits på allvar har det rått brutalitet. Dagens Mellanöstern är lika våldsam som medeltidens Europa var, just på grund av religionens inflytande. Det moderna Europa är mindre våldsamt än Mellanöstern därför att dagens européer är mindre religiösa och mera sekulariserade än de som lever i Mellanöstern.

Kampen mot den islamitiska terrorismen måste delvis bestå av försvarsvåld. Men vi måste också föra en intellektuell kamp mot religionen, och mot idén att den bör spela en viktig roll i människors liv och länders politik.

HENRIK UNNÉ

Mer läsning

Annons