Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Relativt god honungsskörd i år

Annons

Nyligen kunde man i Södran läsa om hobbyodlare Lars Sjölin, som höll honungsbin som ett fritidsintresse. Någon som emellertid har kommersiella intressen i att bina är lika flitiga som det sägs, är Sten Tegfors som äger ett hongungsföretag.

- I Dalarna har honungsskörden varit relativt god, konstaterar Tegfors och kollegan Gunnel Hansson. I Sydsverige har det däremot varit sämre ställt, på grund av väderleken.

Emellertid är det framför allt kyla som är skadligt för bina, regn går bra om det inte blir alltför mycket. Trots en kall sommar når dock Tegfors bin troligen även i år upp till måttvärdet 30 kilo honung per kupa och år. 80 procent av skörden är nämligen bärgad i juli. Blir det sedan varmt under augusti får han ett extra gott resultat i år.

I augusti ger nämligen de senblommande lindarna så kallad bladhonung.

- Om man däremot skulle ha kommit ned på tio kilo honung per kupa och år blir det barkbröd till mat framöver, skrattar Tegfors.

I likhet med detaljhandeln kan därför Sten Tegfors, som haft uppåt 300 kupor, vara nöjd även med den regniga sommaren 2004.

Dagen för Södrans besök är det dessutom ganska varmt och soligt på ängen där kuporna står, och bina jobbar på som aldrig förr. Hade det däremot varit den allra minsta elektriska laddning i luften, som inför ett åskväder, hade bina blivit mycket lättretliga. Detta känner de nämligen av, liksom om man har "hotfullt" mörka kläder till skillnad från de för biodlare påbjudna ljusa plaggen.

- De tycker heller inte om solglasögon, menar Tegfors. Det är väl mörka björnögon för dem.

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons