Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Relationer och våld står i fokus

Annons

Björn Wrangsjö är familjeterapeut, läkare och docent i barn- och ungdomspsykiatri och var en av föreläsarna i går i Falun.

Han talar om nutida problem som stressade småbarnsföräldrar och menar att han ser en skillnad mellan storstadsfamiljer och familjer på landet.

- Småbarnsfamiljer har ett oerhört slit att få ihop sin vardag. Alla samhällsklasser är lika stressade och det här är något som accelererat och blivit värre och värre, säger Björn Wrangsjö.

Men vad ska man då göra med stressen?

Björn Wrangsjö föreslår hårdprioritering.

- Försök att hitta utrymme för att stanna upp och tänka efter vad det är du gör, säger Björn Wrangsjö.

Gun Aastad är familjerådgivare i Falun och tillhör arbetsgruppen som anordnar studiedagarna vid Gruvan. Hon har arbetat som familjerådgivare i Dalarna i tio år, innan dess var hon verksam i Stockholm.

När hon kom till Dalarna märkte hon att det handlade om mer våld och missbruk i relationerna här jämfört med Stockholm.

- Främt är det våld mot kvinnor. Jag vet inte vad det beror på. Men det fanns ju tillgång till mansjourer i Stockholm, något som inte prioriteras i Dalarna, säger Gun Aastad.

Familjerådgivarna i Falun har ett samarbete med kvinnojouren och tycker att kontakten fungerar mycket bra.

- Men vi sympatiserar inte med ROKS uppfattning om att män är icke behandlingsbara, som framgick av dokumentären i SVT, säger Gun Aastad.

Vad ska man tänka på inför semestern, Björn Wrangsjö?

- Det kan vara både en påfrestning och en lättnad att vara ledig. Det handlar mycket om förväntningar.

- Somliga väntar sig att sommaren ska lösa alla problem i ett förhållande, då blir de lätt besvikna. Har man det bra i ett förhållande så förstärks det på semestern och tvärt om. Om det är mitt emellan så kan ett par ofta göra något för att förbättra relationen eftersom de ofta är mindre stressade under ledigheten.

Är det en varningssignal om ett par börjar bygga veranda på semestern?

- Det beror på om bara den ena parten vill bygga och inte den andra. Vissa har svårt att hantera närheten under en ledighet och då kan byggandet vara ett sätt att hålla avstånd till partnern. Är båda överens är det en sak, men ibland är det en fix i dé.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons