Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Relationen håller än

Annons

Svenskt/norskt kultur- och informationscenter med Lennart Öhnell i spetsen arrangerade den årliga Veterandagen i Furudals bruk och denna gång handlade det om flygoperation Balchen.

Författare och historisk redaktör vid Svenskt militärhistoriskt bibliotek, Jan Waernberg, höll föredrag om sin bok Flygoperation Balchen.

Verterandagarna inleddes under torsdagen med musik av elever från musikskolan i Rättvik och kulturskolan i Rättviks vänort Ostre Toten.

Lennart Öhnell hälsade alla välkomna och invigningstalade gjorde kommendör Gunnar Heloe, militärattaché vid norska ambassaden i Stockholm.

De i huvudsak goda relationerna kommer att fördjupas och intensifieras i framtiden och likheterna är fler än olikheterna vilket förenar mer än delar länderna.

Gunnar Heloe rekommenderade även boken av Anders Johansson om händelserna under andra världskriget, den norska militären i Sverige, Den glömda armén.

Men temat för årets Veterandagar var flygoperationen Balchen.

1943 fanns i Sverige 15000 norska unga män i vapenför ålder. I London såg den norska exilregeringen en möjlighet att skapa en reservarmé. Officiellt var norrmännen här på så kallat "fältpolisutbildning".

Med svenska regeringens goda minne startade avancerad militär träning för norrmännen och den var inte frivillig.

- Per Albin var rädd för omfattningen av utbildningen, men Sverige hjälpte Norge utan att rucka för mycket på den svenska neutraliteten. Norge drev frågan och Sverige hjälpte till att genomföra planerna, säger Jan Waernberg.

Syftet var att i krigets slutskede befria norrmännen från en rysk ockupation. Under nyåret 1945 och flera månader framåt lät Sverige Norge transportera norska trupper som befriade Norge från ryssarna.

Med engelska plan fick Norge transportera in militärmaterial via Bromma flygplats. Amerikanska Dakotaplan användes också under operationen. En av piloterna som deltog fanns även med under Veterandagarna i Furudals bruk, Nils Öberg, 90 år gammal, berättade om sitt uppdrag.

Deltagarna besökte minnesstenen, lyssnade på Hans Öström som var Harry Södermans närmaste man. Harry Söderman var då chef för Sveriges kriminaltekniska anstalt och låg bakom utbildningen av de norska trupperna.

Veterandagarna avslutades med besök i museerna i Furudals bruk och festmiddag i Kättingsmedjan.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons