Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorsflykten i Leksand anmält till skolverket

Annons

För drygt ett år sedan förändrades ledningsorganisationen för kommunens samtliga grundskolor. 18 rektorer blev 13.

Det stod inte på förrän skolledarförbundet började hissa varningsflagg. Den nya organisationen gjorde helt enkelt arbetssituationen för tuff för flera av rektorerna.

På sistone har två relativt nya grundskolerektorer sagt upp sig, vilket bara bekräftar problemen.

- Jag är orolig för såväl skolchefen som flera rektorer. De har fanimej inga 40-timmarsveckor, snarare 50-60-timmarsveckor och det är ohållbart i längden, säger bildningsnämndens ordförande Christer Swedhs, c.

Nu har även en skolanställd fått nog. I ett brev till Skolverket ifrågasätter anmälaren, som vill vara anonym, den stora omsättningen av rektorer. Anmälaren beskriver också ett specifikt fall som anmälaren anser bör utredas närmare.

- Egentligen skulle vi kunna lägga den här anmälan åt sidan eftersom den är anonym och vi därmed saknar mottagare som kan bemöta kommunens version av problemen. Men vi ska ändå utreda det här som ett enskilt ärende, säger Skolverkets Susanna Åhgren.

Bildningsnämnden har diskuterat problemen och vill under 2003 förstärka organisationen med en centralt placerad rektor.

- Vi har skurit för hårt i organisationen, erkänner Swedhs. Det vi kan göra nu är att få till en organisation som ger rektorerna en möjlighet att fungera igen.

Enligt Skolverket är det vanligt att rektorer inte bollar problem vidare till förvaltningsledning och ytterst ansvariga politiker, utan istället försöker lösa allt själva.

Är det ett problem även i Leksand?

- Nej, jag tycker att vi har lyssnat av rektorerna, i varje fall de flesta. Men sedan kan det ju finnas ett inre motstånd hos en del.

Anmälaren, som arbetar inom verksamheten, väljer att vara anonym. Är det lågt i tak inom skolan?

- Nej, vi politiker har då inte slagit någon på fingrarna, utan tvärtom varit tacksamma för att få information. Vi är ju väldigt beroende av signaler utifrån.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons