Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorerna medvetna om brister utanför deras kontroll

Annons

-Vi inom skolan fick ett gott omdöme av Arbetsmiljöverket, det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar väl. Det är det som ligger utanför vårt område som brister, säger rektor Susanne Friberg på förskolan Sagan.

-Skyddsrondsprotokollet skickas för åtgärd och det delges förvaltningchefen för barn- och utbildning, ansvarig på tekniska Lennart Levin, lärarförbundet, kommunal, skolsköterskan, elevskyddsombudet, säger Susanne Friberg.

Som exempel på arbetsmiljörisker som finns med i förskolornas handlingsplaner och som inte är åtgärdat nämns ett kallt golv på avdelningen Bambi.

Är det åtgärdat?

-Nej, det är det inte. Det är ett rum där det är så pass kallt hela tiden att man måste anpassa leken för att kunna vara där. Rummet kan inte användas som det är tänkt. Det är vattenburen värme på förskolan.

Arbetsmiljöverket tar upp den höga ljudnivån som ett problem och där har Friberg begärt en ny mätning av bullernivån och efterlyser ljudabsorbenter.

Rektor Anette Nilsson, på förskolan Harnäs, berättar att staketet runt gungorna har varit ett problem det senaste året.

-Det går sönder, vi ringer och de fixar, men det går sönder igen.

- Det behövs egentligen ett helt nytt staket eller buskar istället. Vi vänder oss till felanmälan genom kommunens växel, säger Anette Nilsson.

När det gäller problemet att personalen får lyfta barnvagnar säger Nilsson att det inte är anmält till tekniska kontoret.

-Vi har inte haft så många sovande barn. Men det var bra att kunna resonera med en person som har yrkeskunskaper och kan se det på ett annat sätt, säger hon om arbetsmiljöinspektör Paul Keenans besök.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons