Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor på nya äventyr

Annons

- Jag har stortrivts som rektor på Åkerö skola, men det är dags för något nytt.

- Jag trivs som bäst när jag får stoppa huvudet i ett rävgryt, jag tycker inte om när saker blir förutsägbara.

Terminen har just dragit i gång och Björn Hareland har bara några veckor kvar som rektor. Den 15 september tar biträdande rektor Torsten Stööph över och Björn Hareland börjar sitt jobb i Falun som facklig region- ombudsman för Lärarförbundet. Men han ligger inte på latsidan för det.

- Jag kör på som vanligt. Men jag tvingas ordna allt jag samlat på mig i pärmsystem, det är inget jag är road av, säger han och sveper armen över skrivbordet där det råder en organiserad oreda. En hög för ekonomisk papper, en för papper om eleverna, en för ideologisk diskussion. Var sak på sin plats.

Björn Hareland började sin bana som skolledare med ett vikariat som studierektor på Sammilsdalskolan 1990. 1992 blev han rektor på Kyrkskolan och sedan 1995 är han rektor på Åkerö, med ett avbrott på ett år när han var i Rättvik.

Jobbet på Åkerö kallar han det mest ideala han haft, att vara med att bygga en verksamhet från starten. Han är stolt över att skolan har blivit populär och att trycket på platserna är stort. Att ha eleverna i centrum har varit det viktigaste, och få dem att inse att de går i skolan för sin egen skull.

Det han är mest nöjd över är att han, som han säger, inte varit en pedagogisk ledare utan en ledare för den pedagogiska verksamheten.

- Skillnaden är att i stället för att rektorn målar tavlorna själv, så har jag velat skapa förutsättningar för lärarna och eleverna att göra konstverken. Jag talar om vad jag vill ha utfört, men sedan släpper jag det, säger han.

Vad har varit roligast?

- Att jobba med människor, framför allt sådana som har hela framtiden framför sig. Det är ett positivt perspektiv.

Vad har varit jobbigast?

- Att ständigt motivera vikten av att kommunpolitiskt verkligen satsa på skolan, att brottas med ekonomiska bekymmer.

Som rektor har Björn Hareland jobbat i snitt 50 timmar i veckan. Det gäller att man tycker om sitt jobb då, menar han. Därtill har han varit fackligt engagerad, senast i Sveriges skolledarförbund. Nu byter han från ett SACO-förbund till ett TCO-förbund och han ser fram emot sitt nya arbete. Men det kanske inte heller blir något åtta till fem-jobb.

- Familjen skulle nog tycka att det vore trevligt, men det är inget jag eftersträvar. Jag lägger ner så mycket tid uppdraget kräver, säger han.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons