Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor fick andnöd av nysanerad skola

Annons

230 elever och fyrtiotal vuxna har sin arbetsplats på Grycksboskolan. Sedan 1998 har skolans problem med mögel- och fuktskador varit välkända. Ett omfattande renoveringsarbete har också påbörjats, men på grund av skral kommunalekonomi, har det dragit ut på tiden, och vissa delar har skjutits på framtiden.

I sommar har skolan sanerats för att elever och personal ska kunna vistas i lokalerna. Men när rektor Marianne Lundin i tisdags tillsammans med föräldrarådets ordförande inspekterade arbetet drabbades hon av andningsproblem på grund av mögellukt.

För två år sedan avsade hon sig ansvaret för arbetsmiljön på skolan. Hon har inte kunnat vistas i de sjuka lokalerna för att hon får allergiska reaktioner, ögonen kliar, utslag blommar upp och hon får andningssvårigheter:

- Jag kan inte aktivt delta i arbetet på skolan. Jag vill kunna ha direktkontakt med eleverna och som det är nu blir det ingen vardaglig samvaro och det tär, säger hon.

Vid genomgången i tisdags fann hon och föräldrarådets ordförande att det fortfarande finns fuktskador i entréhallen, köket, dusch- och omklädningsrummen, gymnastiksalen och matsalen:

- Det kan man se utan att vara proffs. Att säga att det är färdigsanerat är en halvsanning.

- Vi fick ju veta att allt som är sjukt ska bort men när vi gick igenom lokalerna så kunde vi se att det till exempel finns rötskadade fönsterpartier kvar, säger hon.

Hon är kritisk till att kommunfastigheter och skolförvaltningen inte har talat klarspråk om vad som ska ske med skolan. Något definitivt besked om när renoveringsarbetena i köket, matsalen, gymnastiksalen och entréhallen ska påbörjas har inte Marianne Lundin fått. Den tidsuppgift som finns är att de planerade renoveringsarbetena tidigast kan påbörjas någon gång kring årsskiftet.

- De kunde vara ärliga och talat om att de inte kan påbörja renoveringsarbetena till hösten, då kunde vi flyttat ut verksamheten. Nu får vi vara kvar i det här ett halvår till.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons