Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordvinst för "Fundia"

Annons

Ruukki Smedjebacken passerade miljarden första halvåret i år.

På tre år har företagets intäkter ökat från 782,5 miljoner till 954 miljoner och nu till 1 086 miljoner kronor. För tre år sedan började resultatet komma av omstruktureringen.

Vinsten har ökat rejält. Ruukkis vinst blev hela 93 miljoner (44 miljoner första halvan av 2003).

Bolaget skriver i delårsrapporten att efterfrågan från verkstadsindustrin varit god, volymerna har ökat med tre procent men det är orättvist att jämföra med 2003 års siffror som hade en ökning med 21 procent. Det berodde på att konkurrenter gått omkull och nya volymer tillkom.

De höga skrot- och elpriserna har kunderna fått betala och samtidigt har Ruukki Smedjebacken passat på att förbättra marginalerna.

- Våra råvarupriser har gått upp och det påverkar priset och förklarar därmed intäktsökningen.

- Att vår vinst förbättrats så mycket beror på vårt effektiviseringsarbete. Vi jobbar med alla parametrar. Kostnaderna i processen jobbar vi med och fokuserar på produktion.

Har ni inte tagit till höjda råvarupriser som argument för att höja vinsten?

- Förbättringar i flödet är huvudorsaken men visst, vi har höjt priserna också, säger Väkiparta, som tycker att dagens vinstnivå visar att hela Ruukkiorganisationen i Smedjebacken arbetar på ett bra sätt.

Som vanligt är vd Väkiparta förtegen om hur hösten utvecklats eftersom hans bolag är en del i en börsnoterad organisation.

Finns det chans för en ny bonus till de anställda för 2004?

- Fråga kan man alltid men jag kan ingenting säga. Halvårsbokslutet som nu är registrerat visar dock att det går bra för Special Bar, säger Väkiparta.

2003 noterade Fundia Special Bar en rekordomsättning för helåret på 1 678 727 000 kronor.

Med dagens priser kan bolagets 640 anställda i Smedjebacken och Boxholm se fram mot att närma sig tvåmiljardersgränsen, men slår de den?

BO JOFFER

Mer läsning

Annons