Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordtidig premiär för "rena giftet"

Annons

Tillsammans med Rolf Sundberg, Tore Larsson och Conny Carlsson gav han sig iväg i en fyrboll. Att det var mulet och gråkallt var inget som minskade deras entusiasm på första tee.

Nu fanns ju möjligheten att äntligen få testa svingen, se om den överlevt vintern. Och att döma av utslagen hade den det.

Lite stelt var det kanske överlag, men det var nog mest en reaktion på det kyliga vädret.

- Golfen är ett riktigt gift. Det är nästan att man inte vågar rekommendera vänner och bekanta att börja, sa Tore Larsson efter sitt utslag.

Det är motionen och samvaron med andra som lockar i första hand, tycker alla fyra. Och förstås spelet i sig självt, att det är så svårt att bemästra, och att det hela tiden går att bli bättre.

Också förra året öppnade Dalsjöbanan rekordtidigt, den 5 maj. Vintern hade då liksom i år varit gynnsam och snäll mot gräset.

- Det är klart att väder och vind spelar en avgörande roll, men hur banan förbereds för vintern är också viktigt och vår greenkeeper Tony Mullborn har som vanligt gjort ett väldigt bra jobb, säger Lars Eriksson, klubbdirektör.

Han berättade att klubben i dag har omkring 1 200 medlemmar och att det finns plats för ytterligare 100. Förra säsongen hade man besök av cirka 7 500 gästspelare. Ett 20-tal personer arbetar på banan; med skötsel, i restaurangen, shopen och kansliet.

En nyhet för i år är att klubbens framgångsrika ungdomsverksamhet Green Team i år utökas med knatteverksamhet för pojkar och flickor som är åtta år eller yngre. Knatteverksamheten bygger på att leka golf. Det krävs inga förkunskaper för att delta.

Green Team har för övrigt som första dalaklubb erhållit Svenska golfförbundets silvercertifikat för juniorvänlig anläggning.

- Det är 100 punkter som ska uppfyllas för att nå guldnivån. Det fattades två punkter när vi fick silvret. Det har vi åtgärdat, så nu är vi kvalificerade för guld, säger Lars Eriksson.

Det är Bengt Niklasson som ansvarar för Green Team och han får mycket beröm av både Lars Eriksson och klubbens ordförande Peo Karlström.

- Det är mycket hans förtjänst att vi har en så bra ungdomsverksamhet. Han lägger ner ett otroligt arbete som betyder väldigt mycket, säger de.

Den rent idrottsliga delen av klubbens verksamhet är också viktig, och blir allt viktigare.

- Ja, idrott är ett ord som vi använder allt oftare när vi pratar golf, säger Peo Karlström.

Under året genomför också Svenska golfförbundet en satsning som man kallar Idrottsprojektet och som ska synliggöra golfen som idrott. En förhoppning är att det leder till att varje golfklubb har sitt eget idrottsprogram med både bredd - och elitverksamhet. Det har Dalsjö GK.

- Ja, vi har många duktiga spelare, de bästa har nyligen varit på träningsläger i Omberg, och vi har två spelare på touren, John Kvarnström och Lina Björklund, säger Peo Karlström.

Han berättar att klubben överhuvdtaget satsar allt mer på att medlemmarna ska förbättra sitt golfspel, bland annat genom att man ordnar så kallade clinics.

När det gäller banan är en nyhet att det dolda utslaget på hål numer har byggts bort. Nu är landningsområdet synligt.

Ett test med fiberduk, tät plast och dräneringsslangar på hål 16 har varit framgångsrikt. Det har tidigare varit problem att få greenen riktigt bra eftersom den ligger i skugga med få soltimmar. Men nu finns det hopp att även denna green kan bli riktigt fin.

Lars Eriksson och Peo Karlström ser fram emot säsongen. Intresset bland medlemmarna inför starten har som vanligt varit stort.

- Ja, jag tror att vi är ganska unika här i Dalsjö. När vi ordnade en regelgenomgång härom kvällen kom det 80 personer.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons