Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstor stämma i Insjön

/
  • Erik Montelius ansåg att Clas Ohlson gapar efter för mycket.  Foto: Stina Rapp
  • Butikskedjan Clas Ohlsons vd Klas Balkow menar att butiken inte längre kan kallas gubbdagis.
  • Deltagarna blev fler än beräknat, alla fick inte plats på stolarna.  Foto: Stina Rapp
  • Ingela Öman hade rest från Göteborg för att vara med på årsstämman. Sedan hon köpte sina första aktier för elva år sedan har hon inte missat en stämma.  Foto: Stina Rapp
  • 2145 hade föranmält sig till Clas Ohlsons årsstämma i Insjön. Sammanlagt var ägarna till 38 miljoner aktier närvarande på stamman.  Foto: Stina Rapp

Annons

Tillsammans med maken Bertil Öman har Ingela deltagit i samtliga stämmor sedan paret köpte sina aktier för elva år sedan, strax efter att Clas Ohlson börsnoterades 1999 på Stockholmsbörsen.

- Det är roligt att vara med, även om man inte har så stor makt att påverka besluten. Man månar om företaget, inte bara för att få stora utdelningar, säger Ingela Öman.

Trots att Clas Ohlson inte lyckats nå upp till marknadens förväntningar höjer man utdelningen till aktieägarna med 25 procent, från förra årets tre kronor till 3,75 per aktie.

- Jag är kanske en av få som var ledsen att det inte regnade lika mycket den här sommaren som förra, sa VD Klas Balkow i sitt anförande vid stämman, apropå det fjärde kvartalets jämförelsevis dåliga försäljningssiffror.

Lägre etableringstakt med nya butiker till följd av finanskrisen och sämre efterfrågan på säsongsprodukter är orsaker till att vinsten inte blev den förväntade.

På helåret kan företaget ändå redovisa en vinst som är 17 procent bättre än 2008/2009. Förra räkenskapsåret nådde försäljningen inte över fem miljarder, i år uppgår försäljningen till 5,6 miljarder vilket ger 591 miljoner i vinst.

- Nu drar vi upp etableringstakten igen, säger Klas Balkow som räknar med att öppna mellan 17 och 22 nya butiker under verksamhetsåret. Av dem ska 15 vara igång före jul, bland annat en jättebutik på Drottninggatan i Stockholm som öppnar i oktober.

Clas Ohlson har idag 122 butiker i fyra länder, tanken är att det ska bli fler.

- Vår vision är att bli en ledande europeisk detaljhandelskedja, säger Balkow.

Efter VD:s anförande berättade styrelseordförande Anders Moberg om styrelsens arbete under året, innan man öppnade för frågestund. Några tog chansen, bland annat Erik Montelius som inledde med skrönan om hunden som gapade efter för mycket och därför miste hela stycket. Montelius ansåg att man skulle satsa på de kunder man redan har istället för att leta fler i Europa. Dessutom önskade han bättre sortiment av reservdelar.

Klas Balkow tyckte att Montelius hade en poäng, han försäkrade att kundfokus är det viktigaste för företaget. Men att det kan ske samtidigt med en etablering utomlands. Även reservdelsfrågan gillades av Balkow som påpekade att man redan idag har 9000 olika reservdelar i lager, men att man kan bli bättre.

När stämman klubbats som avslutad bjöds samtliga närvarande på en kall lunch i angränsande lokaler. Rostbiff och potatissallad stod på menyn.

- Nja, säger Ingela Öman, även om det går bättre för företaget var maten bättre förr. Jag gillade när man bjöds på en rejäl middag.

Mer läsning

Annons