Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordsommar för dalaturism

/

Annons

- Det tog lite tid innan det kom igång, men de senaste veckorna har det varit väldigt, väldigt många turister här, säger Helena Kvarnström som är turistchef i Falun.

Det regniga vädret vekar inte ha skrämt bort någon, istället strömmar besökarna till Carl Larsson-gården och Falu gruva.

- Det har varit några år när de kulturella aktiviteterna har sviktat, men nu går det jättebra, säger Helena Kvarnström.

I Borlänge har de stora evenemangen Peace and love, Dalecarlia cup och Citroën-mötet avlöst varandra och lockat ett ansenligt antal besökare.

- Barnfamiljerna går gärna till Framtidsmuseet och badhuset Aqua nova, men sen är det spridda skurar, säger Maria Carlstrand på Borlänge & co.

I de fyra kommunerna kring Siljan har det varit besökrekord på turistbyråerna. Den traditionella industrisemestern har spelat ut sin roll.

- Besökarna kom tidigare i år, redan veckan innan midsommar märkte vi av större trängsel. Dalhalla startade med utsålt redan första helgen i juni och det är ovanligt, säger Cecilia Österlind, vd för Siljan turism.

Det är främst de stora "besöksmotorerna" och de återkommande evenemangen som ökat i popularitet. Sommarland i Leksand slog rekord den 16 juli, då man hade 5 000 besökare på en dag. Även Orsa Grönklitt har haft en rekordsommar. Omsättningen har ökat med 80 procent. Och Orsa Bowling fördubblade sina besökare under juli.

- Det har inte varit badväder, så är det några som har slagit rekord så är det handlarna. Exempelvis har försäljningen ökat i Mora noret, trots att de hade en bra sommar redan förra året, säger Cecilia Österlind.

Hon tippar på att beläggningen på hotell och campingar har ökat med fem till tio procent mot förra sommaren.

Även i Ludvika med omnejd är det de stora evenemangen som Dan Andersson-veckan och Ludvika-festen som lockar turister.

- När det inte är så fint väder, då vill folk sysselsätta sig och det märks, säger turistbyråassistenten Ulrika Gustavsson.

Mer läsning

Annons