Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordskörd väntas trots regnet

Annons

Det eländiga sommarvädret i södra Sverige har inte påverkat skörden. Avkastningen ligger på rekordnivåer, enligt prognoserna.

Men det finns frågetecken kring kvaliteten.

Avkastningen av spannmål per hektar väntas bli tio procent högre än normalt, enligt en prognos från Jordbruksverket.

Det är vårvädret som är avgörande för hur skörden utvecklas. Det är då grödorna växer och utvecklas mest. Årets varma vår i kombination med en mild vinter skapade gynnsamma förhållanden.

Beräkningarna har gjorts för hela landet och lokalt kan det se annorlunda ut.

Kvaliteten på skörden kan det dock bli lite si och så med. Vädret precis innan skörden är avgörande och de kraftiga regnen i södra Sverige i slutet på juni och i juli har sannolikt inte varit bra.

Är sommaren solfattig blir proteinhalten dessutom låg. Konsekvensen kan bli att brödspannmålen inte duger att baka av. Limporna riskerar att bli platta.

Maltkorn som ska användas för öltillverkning mår däremot bra av låg proteinhalt.

Totalt beräknas spannmålsskörden bli 5,2 miljoner ton. Trots den höga avkastningen är det bara två procent mer än genomsnittet för de fem senaste åren, eftersom bönderna har minskat sina arealer till följd av låga priser och EU-regler.

Även skörden av oljeväxter beräknas bli god, cirka 15 procent större än förra året. Till skillnad från spannmål så ökar arealerna av oljeväxter.

TT

Mer läsning

Annons