Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordnota för mediciner

Annons

Tidigare har staten gett landstinget ersättning för hela läkemedelskostnaden. Så är det inte längre. Staten täcker bara en del av läkemedelskostnaden.

För Landstinget Dalarnas del innebär det att man måste punga ut med 24 miljoner kronor för fjolårets medicinkostnader.

De blodfettssänkande medicinerna, som sänker kolesterolhalten, är de mediciner som kostar landstinget mest. Dalarna har högre kostnader än landet i genomsnitt för detta.

- Vi vet att Dalarna tillhör de län som har ovanligt många hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom har vi haft en drivande medicin-klinik som varit tidigt ute med mediciner som minskar blodfetterna, vilket innebär färre hjärtinfarkter, säger Bo Claesson, ordförande i läkemedelskommittén.

I höstas ändrades reglerna som innebär att Apoteket numera ska lämna ut ett billigare läkemedel om det går. Men det har tydligen inte haft någon effekt ännu.

- Det har inte tagit så hårt än så länge, eftersom det ännu inte funnits någon ersättare till de dyraste läkemedlen. Men det kommer att märkas, säger Elisabeth Kallin, informationsapotekare.

Hon och Claesson konstaterar att patentet på Zocord, det läkemedel som toppar försäljningslistan i Dalarna, går ut den 1 april i år.

- Det kan innebär att kostnaden halveras, och vi tjänar 13-15 miljoner kronor bara på det, säger Claesson.

Kallin pekar också på att man kommer att jobba mycket på information till patienterna för att få till en rätt användning av läkemedlen.

- Vi vet att felanvändningen innebär en stor kostnad för sjukvården. Det är viktigt att patienterna följer läkarens instruktioner. Tar man för lite medicin blir det inte rätt verkan, och medicin måste slängas. Tar man för mycket kan det bli biverkningar och onödiga sjukhusinläggningar.

Nytt för i år är också att läkemedelskostnaderna kommer att påföras varje verksamhet.

- Det kommer förhoppningsvis att innebära att läkarna och verksamheterna kommer att bli mer kostnadsmedvetna. Att man väljer ett billigare läkemedel om det är möjligt. Tidigare har man kanske inte gjort det i tillräcklig utsträckning, eftersom det innebär merarbete. Man måste förklara mer för patienten varför man byter medicin, och läsa in sig på den nya medicinen. Det tar tid, men nu kanske man ändå ser en vinst med det, säger Claesson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons