Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga fällda för p-brott

Annons

Mitt upp i de dystra siffrorna finns dock en liten ljuspunkt nämligen de fällda förare som utan anledning parkerat på handikapparkeringarna har minskat.

- Där har vi en minskning från 242 under 2004 till 226. Det kan kanske bero på att det numera kostar 1 000 kronor att ställa sig på handikapplatserna. En fördubbling i jämförelse med 2004.

- Det bästa vore naturligtvis om vi haft siffran 0 på dessa platser, inflikar Kerstin Ohlsson.

Detta tyder på att den kraftiga höjningen har haft en avskräckande effekt.

Fjolårets rekordsiffra beror inte enbart på att det numera finns två parkeringsvakter i Ludvika.

- Vi hade samma antal även under 2004 så orsaken måste bero på något annat, anser Kerstin Ohlsson.

Att "lapp-lisorna" har blivit effektivare kan naturligtvis vara en av orsakerna. Men självklart även att folk chansar under parollen "går det så går det".

Minskade gjorde dock antalet böteslappar på de kommunala parkeringsplatserna. Från 1264 till 1 232. En marginell minskning men ändå noterbar.

Vad som ökade rejält var lapparna på andra platser än kommunal mark nämligen från 1271 till 1446.

Tro nu inte att Ludvika kommun får in alla böter som utfärdas. Av de 1 446 utfärdade böterna så hade endast 1 197 betalat före årsskiftet.

- Det är många som av olika anledningar struntar i att betala och det kan bli långvariga processer innan pengarna kommer oss tillhanda från Vägverket.

- Totalt fick vi in 935 895 kronor i p-bötesavgifter under fjolåret, berättar Kerstin Ohlsson.

Huruvida kommunen gör någon "förtjänst" eller inte av dessa intäkter är ännu oklart. Tidigare år har övervakningen kostat betydligt mer än intäkterna. Vägverket tar dessutom ut en avgift på en 50-lapp på varje utfärdad bot.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons