Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga fall av hiv

Annons

Antalet nya hivfall i Sverige har ökat med 40 procent på ett år.

Aldrig tidigare har så många rapporterade fall av hivsmitta konstaterats i Sverige. Under första halvåret 2007 rapporterades 252 nya fall. Det är den högsta rapporterade halvårssiffran sedan hiv-registreringen startade för 20 år sedan.

De flesta _ 105 stycken _ har smittats via heterosexuella samlag. Flertalet har fått viruset före ankomst till Sverige.

Anmärkningsvärt, enligt SMI, är ökningen av personer som smittats i Sverige.

Oron för hiv har minskat bland allmänheten. Blaxhult tror att det hänger samman med att antalet informationskampanjer om smittan blivit färre.

Den enskilt största ökningen av hivpositiva svar har skett bland missbrukare som delar sprutor. Under första halvåret 2007 anmäldes 25 inhemska fall jämfört med ett medeltal på åtta de föregående fem åren, en ökning på mer än 200 procent.

En majoritet av de personer som smittats via intravenöst missbruk finns i Stockholm. I Malmö och Lund _ där det sedan 1987 funnits ett sprututbytesprogram _ är bilden en annan.

Stödet för att sprututbytesprogram fungerar mot spridning av hiv är relativt stort _ utomlands. Programmen finns i över 60 länder, däribland Danmark, Norge och Finland. Även Världshälsoorganisationen (WHO) har slagit fast att metoden fungerar. Men Stockholms sjukvårdslandstingsråd, Birgitta Rydberg (fp), är motståndare till dylika program.

Även bland homosexuella män har det skett en kraftig ökning av antalet rapporterade hiv-smittade, från i genomsnitt 38 fall per halvår de senaste fem åren till 62. Det är en ökning med 63 procent.

TT

Mer läsning

Annons