Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordliten nederbörd i juni

Annons

Lars "Väder-Lasse" Andersson, medlem i Väderbitarna, har fört statisitik över vädret sedan 1958 och säger att juni månad är ovanligt torr.

- Normalt faller det 56 millimeter regn under juni månad, men i år har det hittills bara kommit 10,1 millimeter och då är söndagens regn inräknat. Det motsvarar 10 liter per kvadratmeter. Men nederbörden i maj gör att torkan inte blir fullt så allvarlig, säger Lars Andersson.

Den torraste månanden fram till i år är sommaren 1982, då det föll 13,2 millimeter regn. Den blötaste är 1981 då det kom hela 166,4 millimeter.

- SMHI säger att brandrisken är över, men jag tror inte på det. Vissa områden har fortfarande stor barndsrisk, eftersom det regn som fallit inte är tillräckligt. Men om regnet faller nu upphör troligtvis risken.

När lågtrycken kommer från väster hinner de försvagas när de väl är inne över Dalarna. Det lågtryck som nu är på väg in över länet kommer från öster, och det talar för en kraftigare nederbörd.

- Men vädret kan jäklas, det kan ändra sig, så vi får se hur det blir. De lokala skillnaderna kan också vara stora. Under natten till måndagen föll det 0,4 millimeter i Borlänge, medan det föll sju i Avesta.

Lars Andersson har sin nederbördsstation i Hagalund och temperaturbur vid Bäcklunds värmecentral. Dessa läser han av dagligen.

- När folk frågar mig hur vädret ska bli brukar jag svara att det blir som igen annan sommar, eftersom vädret alltid är unikt. Och väder är alltid svårt att uttala sig om. SMHI kan för det mesta de goda prognoser för Norrköping, men detaljer för övriga lander är desto svårare att uttala sig om.

- Vill man ha det riktigt varmt ska man uppehålla sig i centrala Borlänge vid BT:s redaktion, men om man vill vistas i svalare temeperatur ska man ta sig ut på landet.

Den hittills högsta temperaturen är 38 grader och uppmättes i Uppsala 1933.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons