Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlång väntan på körkort

/
  • Rekordväntan. Det är rekordlång väntetid för teoriprov och uppkörning. Värst är det i Borlänge. En anledning till det kan vara att det i Borlänge finns många privatister och på så vis många underkända prov.

Annons

Sommar och sol innebär rusning till trafikskolorna. Köerna till teoriprov och uppkörning blir alltid längre den här tiden på året, men i år är väntetiderna rekordlånga.

Väntetiden i landet för att skriva teoriprov är 40 dagar. I Dalarna får man vänta i snitt 51 dagar. Och i Borlänge är väntetiderna längst i länet, med mellan 70 och 86 dagar.

När det gäller uppkörning är snittväntetiden i landet en och en halv månad. I Borlänge måste man dock i dag vänta ända till i augusti på en uppkörningstid.

Väntetiderna drabbar även dem som vill ta körkort för motorcykel och lastbil.

75 dagar får man vänta på uppkörning för motorcykel i Borlänge. De tunga körproven drabbas av inställda prov och väntetider in i september.

Sveriges trafikskolors riksförbund, STF, bland andra menar att detta tyder på att körkortssystemet är nära ett haveri.

- Det är så här varje år. Var det ett privat företag hade det gått överstyr för länge sedan. Men nu har vi monopol och då gör man som man behagar, säger Rolf Borg, trafiklärare och ordförande i STF i Dalarna.

- Vi har mycket folk utifrån och när de får höra att det kan vara upp till åtta veckors väntetid gör det att många inte kommer. Det är horribelt att det får vara så här, menar Borg.

Vägverket är medvetet om problemet.

- Det är en extrem efterfrågan i år och vi har svårt att möta tillfrågan. Det beror bland annat på att de inspektörer vi har ska ha sin lagstadgade sommarsemester, förklarar Tom Ramstedt, ansvarig för förarenheten på Vägverket.

Ramstedt berättar att Vägverkets inspektörer jobbar övertid och där man kan jobbar man lördagar. Vägverket har också kallat in extrapersonal.

- Det är militärer, gymnasielärare och pensionärer. Vi har utbildat 14 nya inspektörer i år. Till nästa år utbildar vi 30, säger Ramstedt.

Totalt finns 400 inspektörer i landet. Med den extrainsatta personalen blir det 450 i tjänst.

- Fler finns det inte att få, menar Ramstedt som tycker att situationen är bekymmersam.

Men han vill inte att de som kanske inte får sitt mc-kort förrän i höst eller de som tvingas vänta på att få börja jobba ska ge upp hoppet.

- Om man är beredd att åka kan man söka sig till andra orter. I Gävle till exempel ser det bättre ut.

- Om man ser samhällsekonomiskt på detta så skulle det gå ut över mc-förarna och yrkesförarna skulle få tider före dem. Men vi vill möta alla kunder och vara rättvisa, säger Tom Ramstedt.

Mer läsning

Annons