Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordintresse för koppar och zink

Annons

I 10, 15 år har mineralletandet gått på sparlåga. Men nu har det hänt något. Bara 2007 har tio ansökningar om undersökningstillstånd enligt minerallagen kommit in till Bergsstaten i Falun.

De senaste ansökningarna handlar om undersökningstillstånd i Lorttjärnarna i Rättviks kommun, i Gråsala utanför Falun, i Svärdsjö och i Långtjärn utanför Bjursås.

-Det är en väldigt stor aktivitet nu, speciellt i Bergs-lagen. De höga metallpriserna gör att intresset ökar för att hitta metaller, säger Gunnar Svanfeldt, gruvingenjör på Bergsstaten i Falun.

Förra året kom ungefär 500 ansökningar om undersökningstillstånd in till Bergsstaten, de flesta beviljades. Det är en stor ökning mot tidigare år.

-Det brukar komma in ungefär en tredjedel så många ansökningar om året. Av de ansökningar som kom in förra året handlade hälften om undersökningar i Bergslagen, säger Svanfeldt.

Ett ja från Bergsstaten betyder att ett företag får leta efter metaller i ett område i tre år. Hittar företaget mineraler, exempelvis koppar eller zink, krävs ytterligare tillstånd för att ta tillvara metallerna.

Varför är intresset så stort just nu?

-Det är framför allt Kina och Indien som behöver koppar och andra metaller för att kunna bygga upp ett modernt samhälle. Det krävs till exempel koppar för att bygga ut telefonledningar. När det finns lite metaller stiger priserna och nu ser vi ett ökat intresse för att leta efter metaller.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons