Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordfart på ugnsbygge

Annons

Den fjärde december reste de till Leksands japanska vänort Tobetsu.

Där väntade 2,5 ton mursten med mera som kommit före med lastbåt.

Knappt fyra veckor hade de på sig att mura upp en riktig bakugn och lite nervöst var det innan de åkte; skulle man hinna bli klara?

Med facit i hand kan vi berätta att det var ingen fara. I tegelbyggnaden bredvid den faluröda järnvägsstationen i Tobestu har Arne Brasar och Bertil Daniels fått både hjälp och uppmärksamhet.

-De som renoverar huset har även hjälpt till med ugnen och två lokaltidningar har skrivit och tagit kort så många Tobetsubor har passat på att gå dit och titta på bygget, berättar Teruo Hakata, projektets samordnare och vd för Tomokuhus i Insjön.

Nu ska ugnen torka i några månader. Sedan är det dags för bakerskorna Land Alice Gustafsson och Saras Inga Mattson att åka över för att lära japanerna baka både tjockbulla och ärtbulla.

-Bertil har precis som de önskade varit ute och handlat både vetemjöl och sojabönsmjöl som är det närmaste ärtmjöl vi kan komma, fortsätter Hakata.

Om sojabönsmjöl är lika bra som svenskt ärtmjöl, får vi veta efter helgerna då det är dags för provbakning.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons