Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekorddyra flygbiljetter

Annons

Hur många resenärer utnyttjade flygningarna London-Borlänge under den här tiden?

68 stycken.

Dala airport beviljades 3,5 miljoner kronor i projektmedel från Region Dalarna, som ett stöd till marknadsföringen av charterflygningarna.

Syftet var att främja turistnäringen i Dalarna.

Av dessa skattepengar användes sedan 1,8 miljoner. Till tunnelbanereklam i London, annonser i tidskrifter och hemsidor.

- Jag tycker det är synd att vi har lagt ut de här marknadsföringspengarna och inte fått ut något av dem, säger Lars Ivarsson, vd för Dala airport.

- Skälet till att vi avbröt var att vi aldrig fick fram någon ordentlig marknadsplan, och att vi anade att pengarna gick till annat än marknadsföring, säger han.

Han tycker dock inte att pengarna är bortkastade. Ivarsson menar att det är ett långsiktigt projekt att arbeta upp en ny marknad.

Men fortsätter Englandssatsningen?

- Just nu har vi inget arbete i den riktningen, säger Ivarsson.

När projektet avslutades stannade återstående medel kvar hos Region Dalarna. Ska Dala airport starta något nytt projekt måste de gå in med en ny ansökan om projektmedel.

Enligt Ivarsson är det inte otänkbart att Englandssatsningen kommer att återupptas någon gång i framtiden, men då inte i samarbete med charterbolaget Norvista.

Ulf Berg, m, sitter i direktionen för Region Dalarna. Han var en av de få som reserverade sig mot beslutet att bevilja projektmedel till Englandschartern.

Han tycker inte att det är något fel på idén som sådan, men däremot uppfattade han det aktuella projektet som dåligt underbyggt.

- Jag kände i ryggraden att det var lite väl lösa boliner, säger han.

Berg hade kontakt med en styrelseledamot i Dala airport, och fick uppfattningen att det fanns mycket som var underligt i projektet.

- Det där hoppas jag att revisorerna tittar närmare på, säger Berg.

Han frågar sig också varför man inte frös pengarna tidigare.

Det Ulf Berg upplever som särskilt problematiskt är att det är samma person som sitter som ordförande i både direktionen för Region Dalarna och i styrelsen för Dala airport. Nämligen Peter Hultqvist.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons