Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekorddeltagande i Vasatrampet

Annons

423 cyklister genomförde jubileumsloppet. Ernst Högström, 85 år, från Krylbo, var äldste deltagare och har åkt alla tio loppen. Yngst var syskonen Amanda och Albin Gryting, nio respektive sex år, från Mora. Övriga som åkt loppet alla tio år är Krister Rundblad, Falun, Lennart Pettersson, Edsbyn, Olle Ljungdal, Mora, Olle Andersson, Säter, Jan-Erik Asp, Sollerön, Peter Eriksson, Säter och Per-Olof Stolt, Mora

- Vi är väldigt nöjda med dagen. Det var en underbar cykeldag och allt fungerade väl. En liten olycka hade vi med en omkullåkning men vi hade en servicebil på plats och kunde ge första hjälpen. Det var inte värre än att cyklisten kunde fortsätta och genomföra loppet enligt planerna, berättar Garry.

Hans optimism inför framtiden grundar han mycket på Vasatrampets karaktär.

- Det här är inget tävlingslopp och det finns ingen tidtagning. Vi drar inget rep och vi inväntar alla deltagarna i mål innan vi går hem. Det skapar bra atmosfär och det betyder att också mindre vana cyklister känner att de kan vara med. Eftersom 80 procent av deltagarna kommer från platser utanför Dalarna, är chansen stor att dessa lockar med sig fler deltagare om vi gör ett bra arrangemang.

Andra kategorier cyklister, som han gärna ser i Vasatrampet, är de funktionshindrade.

- I år hade vi en deltagare som körde en handdriven handikappcykel. Han hade det lite tufft i stigningarna vid Evertsberg men han grejade det.

Även utländska cyklister kan lockas till Mora och kopplingen till varumärket Vasaloppet.

- Jag träffade en landsman under Vätternrundan och föreslog, halvt på skämt, att han skulle komma till Vasatrampet. För en vecka sedan ringde han och sa: "Nu är jag här". Han flög hit enbart för loppet och förhoppningsvis får han fler med sig nästa år, säger Garry.

Att Vasatrampet återkommer nästa år betraktar han som självklart.

- Vi har fått bra rutin nu men vi måste jobba för att hela tiden göra något som är bättre och det kan vi. Problemet är egentligen bara att få alla pusselbitar på plats. Vi har ju ett bra samarbete med idrottsföreningarna i Venjan och Evertsberg som kräver planering och vi måste också samordna oss med andra arrangemang av det här slaget så att de inte kolliderar, säger Garry.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons