Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordbra första halvår för Fundia

Annons

Fundias omsättning var 782,5 miljoner kronor jämfört med 879,1 miljoner första halvåret 2001.

Att det vänt för Fundia visas av att de återkommande förlusterna bröts 2001 med en vinst första halvåret på 60,4 miljoner.

I halvårsrapporten konstateras att rekordvinsten kom trots att den viktigaste kundgruppen som finns inom verkstadsindustrin har visat svag efterfrågan första halvåret. Volymerna minskade med 12 procent jämfört med samma period året dessförinnan.

Priserna har gått upp samtidigt som skrotpriserna varit stabila. Det har gett bättre marginaler.

Fundia investerade 11,2 miljoner under första halvåret vilket är den lägsta siffran under en femårsperiod.

Under slutet av det första halvåret försvann - genom konkurser - två stora konkurrenter i Danmark och Storbritannien vilket gett Fundia nya volymer. Dessa syns dock inte i halvårsresultatet.

Fundia Special Bar omfattar stål- och mediumvalsverk i Smedjebacken samt valsverken i Boxholm. Vid årsskiftet hade Fundia 256 anställda i Boxholm och 487 i Smedjebacken.

Bokslutet för helåret 2001 vis-ade att Fundias orderingång i fjol minskade med 22 procent. Bolaget levererade 414 000 ton stång och 287 000 ton specialstål. Prisökningen som Fundia i fjol kunde kompensera sig med var 11 procent.

Fundias omsättning på helårsbasis var 1,6 miljarder kronor och vinsten var 146,6 miljoner jämfört med en förlust 2000 på 62,2 miljoner kronor.

I bokslutet bedömdes marknadsutsikterna för 2002 som att volymminskningen skulle fortsätta under det första halvåret vilket besannats och att återhämtningen skulle komma nu i höst vilket skulle ge bättre volym i år än i fjol. Här kan Fundia hoppas på ännu bättre utfall efter konkurrenternas konkurser.

Det omstruktureringsprogram som Fundia avslutade i fjol kostade 52,7 miljoner, gav färre personal men bibehållna produktionsresurser. Målet att göra Fundia lönsamt har nåtts.

Byggbalksföretaget Fundia SWL med 26 anställda i Smedjebacken redovisade för 2001 en omsättning på 44,3 miljoner och en vinst på 3,2 miljoner kronor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons