Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordartad inflyttning

Annons

FK har tidigare berättat att Falun, Leksand och Rättvik - som enda kommuner i länet - ökade sin befolkning i fjol. Kommunen har nu jämfört inflyttningsnettot (inflyttade minus utflyttade) med kommunens invånarantal. Den jämförelsen visar att Rättvik har länets positivaste befolkningsutveckling.

- Det totala inflyttningsnettot i fjol för Rättvik var 116 personer. Utslaget per 1 000 invånare har Rättvik ett således ett inflyttningsnetto på 10,7 - vilket placerar Rättvik i topp i länet. Det är mycket glädjande för oss, säger Jonny Jones.

Med samma uträkning får Leksand ett inflyttningsnetto på 9,7. Falun 4,2.

- Detta pekar på att Siljansbygden är populärt. Inflyttningstrenden har varit positivt ett antal år och den förstärks. Det är mycket intressant att vi "små" kommuner lyckas med detta, säger han.

Kommunledningen menar att storstadsregionen fått upp ögonen för Silljansbygden. Mycket tack vare Siljan Turisms marknadsföring av bygden och det allmänna fastighetsprisläget.

- De som bor i storstadsregioner har märkt att det socialt och ekonomiskt går utmärkt att bo i bygden - även om de måste jobba kvar i exempelvis Stockholm. Kommunikationerna är utmärkta.

- Samtidigt attraheras familjerna av bygdens småskalighet och livskvalitet. Den här trenden visar att Siljansbygden har framtiden för sig, säger Jonny Jones.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons