Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord- resultat för Vasaloppet

Annons

- Vasaloppets nettoresultat i år efter utdelningen till ägarna IFK Mora och Sälens IF är det bästa någonsin, berättar vd Mats Budh. Nu väntar Skandinaviens största inlinetävling i augusti och Vasaloppets 80-årsjubileum nästa år. Det mörka molnet vid horisonten är den pågående skatterevisionen.

Nästan 44 000 skidåkare deltog i vasaloppsveckan 2003.

- Det var all time high på alla sätt och vis, sammanfattar Mats Budh. Aldrig har vi haft så många deltagare, så mycket tv-tid, så mycket skrivet i tidningar, så många träffar på hemsidan under veckan (50 miljoner), så många beställda SMS (40 000) och MMS (3 000), säger Budh.

Delar av årets vinst förstärker den buffert som byggts upp under flera år för att kunna klara den ekonomiska smäll som en snöfattig vinter med mycket snökörning skulle innebära.

- Bufferten är nu uppe i cirka nio miljoner kronor efter årets resultat. Vi behöver en buffert på 12 miljoner, berättar Mats Budh.

Ekonomiskt ser det alltså bra ut, såvida inte en ovälkommen skattesmäll urholkar årets goda resultat.

- Efter granskning under hösten och vintern har vi haft en första diskussion med tjänstemän från skattemyndigheten och den 19 juni, alldeles inför semestern, fick vi en promemoria, som myndigheten vill att Vasaloppet svarar på senast den 15 augusti, berättar Mats Budh.

Vasaloppet kommer dock att begära förlängd svarstid, eftersom den digra luntan kom alldeles innan semestern började.

Skattemyndigheten hävdar bland annat att det ska råda ett arbetsgivarförhållande mellan Vasaloppet och de skidåkare som får prispengar i loppen. I så fall måste Vasaloppet (och i förlängningen även andra idrottsarrangörer) betala sociala avgifter och källskatt för skidåkarna.

- Vi har ingen förståelse för sådana synpunkter, säger Mats Budh.

Hur går det till i dag när någon ska få prispengar?

-Vi gör precis som Riksidrottsförbundet, (RF), rekommenderar och kan rimligtvis inte tro att RF gått ut med rekommendationer utan att ha pratat med Riksskatteverket, säger Mats Budh.

- Det finns inga svarta pengar och skumraskaffärer i sammanhanget från vår sida. Vasaloppets styrelse har enormt höga etiska krav på verksamheten och skulle inte ge efter för en sådan sak.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons