Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord i missnöje

Annons

I dag ligger Ludvika under rikssnittet - och någon bättring är inte i sikte.

Peter Svantesson, högste chef för skolorna i kommunen, ger politikerna i budgetberedningen underkänt. Han konstaterar att skolan inte får de pengar som behövs för att höja lärartätheten nästa år.

- Under mina fem år som skolchef i Ludvika har jag aldrig varit så missnöjd. Nedrustning är ett ord jag inte tar i min mun men det blir en försämring som jag som skolchef inte vill veta av.

Svantesson uppger att i slutet av 90-talet betraktades Ludvika av utomstående som en kommun som satsade på skolan. I jämförelse med andra kommuner var personaltätheten hög.

Enligt skolförvaltningens egen statistik (se fakta nedan) gick det 1998 8,7 lärare på 100 elever i grundskolan i Ludvika. Då var snittet i riket 7,6 lärare. I fjol gick det både i Ludvika och landet som helhet 7,8 lärare på 100 elever.

- Min bedömning är att i år så har vi sjunkit under rikssnittet. Jag saknar en satsning från politikerna för att råda bot på detta missförhållande.

Svantesson har noterat att grannkommunen Borlänge höjer skatten med 50 öre. Ett av argumenten är att kommunen ska få råd att satsa på skolan och kunna locka till sig fler lärare.

- Naturligtvis ser jag det som ett hot att en konkurrent om arbetskraften vidtar dessa åtgärder. När man ska rekrytera personal är det ett viktigt konkurrensmedel att kunna peka på en hög personaltäthet.

Så du föreslår att Ludvika också höjer skatten?

- Jag lägger mig inte i hur man finansierar saker och ting. Som skolchef värnar jag om att man satsar på skolan.

Vad drar du för konsekvenser av ditt missnöje. Tänker du sluta?

- Nej, nej, nej, absolut inte. Budgeten fastställs av kommunfullmäktige senare i höst. Min förhoppning är att politikerna i fullmäktige ger oss en slant till så vi kan återta den fina position vi haft i Skolsverige.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons