Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekommenderar naturen mot stress

Annons

Att dra åt skogen, ett sätt att stävja ohälsan, var rubriken för seminariet som arrangerades av Skogsstyrelsen och Vansbro innovation arena.

Ingemar Norling som är docent på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har gett ut flera olika skrifter om hur djur, natur, jakt och fiske påverkar folks hälsa.

- Forskning i USA visar att de som hade sällskapsdjur hemma hade 30 procents bättre överlevnad efter infarkter, berättade Ingemar som dock noterat att det kan vara svårt att få ansvariga att gå med på att gamla på institutioner får ha något litet husdjur hos sig.

Ingemar konstaterar att de stressrelaterade sjukdomarna ökar. Ett bot mot detta är en naturbaserad livsstil. Att röra sig ute i naturen är förstås nyttigt men det handlar om mer än motion. Stess, ångest och depressioner minskar vid trädgårdsskötsel, fiske, bad och båtliv.

- Vi är skapta som våra för- fäder, jägar- och fiskarfolken på stenåldern, förklarade Ingemar Norling.

Om ett rehabiliteringsprojekt i skogen berättade Mats Wiklund från Skogsvårdsstyrelsen i Söderhamn. Där fick sju långtidssjukskrivna kvinnor vara ute och leta efter kulturmiljölämningar i skogen under sex höstveckor förra året. Det här projektet genomförde Skogsvårdstyrelsen tillsammans med Försäkringskassan.

Utgångspunkten var att kvinnorna skulle må bra av att komma ut i skogen. Resultatet blev att tre av kvinnorna kunde återgå till sina tidigare jobb, tre arbetstränar på nya arbetsplatser och en av dem är fortfarande sjukskriven.

- Naturbaserade aktiviteter ligger nära egenvården, konstaterade Ingemar Norling.

Slutligen berättade Marinne Salo från Helsingfors om ekopsykologi som handlar om att människan och naturen är en helhet.

Marianne berättade att intresset för ekopsykologi kom sig av att hon märkte positiva effekter på sig själv då hon var ute i naturen.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons