Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reklamgubbar på vift

Annons

17-åriga Linnea Löfberg Rapp har fått nog. För sjätte sommaren i rad driver hon sin lilla glasskiosk vid Stora Aspan i Stråtenbo, och är en av GB:s många små återförsäljare. Glassförsäljningen går bra, men tyvärr försvinner också kioskens glassgubbar i samma takt. Den i mångas ögon kult-förklarade gubben har blivit en åtråvärd trofé att erövra, och betongfoten som den står i, kommer inte heller undan.

- Förra året blev jag av med glassgubbarna, men i år har jag börjat låsa in de nya, förklarar Linnea.

Men nu är det i stället de tio kilo tunga betongklumparna som spårlöst börjat försvinna. Kanske blir de båtdraggar eller nya fötter till badmintonnätet? Ingen vet.

- På två dagar har jag blivit av med tre stycken, berättar Linnea.

Linnea är inte ensam med sitt problem. En mängd glassgubbar verkar systematiskt ha berövats från kiosker, affärer och bensinmackar i Dalarna den senaste tiden. Detta bekräftar Per Swedenström, kundservicechef på GB Glace i Borlänge.

- Det har försvunnit fler gubbar i år än vanligt. Macken här intill blev nyligen av med flera tremetersgubbar.

Och intresset är stort för de färgglada clownerna. Många ringer till GB och frågar om de inte kan få någon gammal gubbe som blivit över. Men det avslås bestämt av Swedenström.

- Ett vanligt scenario är att uppvakta någon, fortsätter han. För vad passar väl bättre än att i 50-års present till en glassfanatiker placera en leende glassgubbe på vederbörandes gräsmatta?

- Stölderna av gubbarna är ett bekymmer vi haft en tid, men jag är förvånad över att nu också fötterna börjar stjälas.

För Linnea har det blivit många vändor till Borlänge och GB under säsongen. Där hämtar hon sin glass, men också ständigt nytt reklammaterial. Nu börjar gubblagret hos GB att sina, och tidningen följde med Linnea när hon hämtade tre nya betongklumpar. Det återstår att se hur länge hon får behålla dem.

Per Swedenström kan bara ge råd till sina återförsäljare:

- Lås in gubbarna på natten. Och ta även in fötterna.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons