Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejält tryck i ladan

Annons

Sam Jacobsen och hustrun Gytte passade, liksom många andra, på att få sig en rundtur i Theaterladan där det var öppet hus i lördags.

Jacobsen bor numera i Säter men kommer ursprungligen från Hedemora. Precis som många andra Hedemorabor har han aldrig tidigare varit in i byggnaden, och precis som många andra imponeras han av dess innanmäte.

- Det är kul att se hur förvånade folk blir när de kommer in i lokalen, säger Berit Höök, ordförande i föreningen Hedemora gamla Theater.

Hon och styrelseledamöterna Barbro Bergqvist, Christine Winberg och Anna Kempff-Skäringer visade folk runt i ladan, 20 till 30 personer åt gången.

- Det verkar som att folk inte riktigt vågat komma hit tidigare, säger Christine Winberg.

Berit Höök visar det senaste numret av tidningen Gård och Torp som innehåller ett stort reportage om Theaterladan.

- I höst kommer ett reportage om Trotsgården.

Den 10 till 19 juni ges komedin Jeppe på berget i ladan. I lördags varvades rundvisningarna med smakprov ur föreställningen.

Scenerna framfördes av Björn Sandvold, Britta Calles-Jordan och Anders Pryd. Den senare regisserar också komedin och spelar huvudrollen som Jeppe.

- Några övriga likheter med mitt efternamn finns inte, det kan jag garantera, säger Pryd med ett stort leende bakom skägget.

Jeppe är en försupen dansk bonde. Hans hustru Nilla, som spelas av Calles-Jordan, ger honom dagligen stryk med en käpp. Dessutom är hon otrogen. Skomakaren, Björn Sandvold, som utger sig för att vara Jeppes vän, pungslår honom.

Publiken får uppleva hur Jeppe får en effektiv läropeng av sin arbetsgivare baronen och hans följe. Metoden visar hur farligt det kan bli när en enkel man får för mycket makt.

- Sensmoralen i komedin som skrevs av Ludvig Holberg för över 250 år sedan är i högsta grad aktuell i vår egen tid, säger Björn Sandvold.

Ladan gästades också under dagen av trollkarlen Mr Ruter, Tommy Runesson, som bjöd på en föreställning i magins tecken.

Som final på dagen bjöd Eva Ahlin, en flickkör från musikskolan och Manskören Kamraterna på vårsånger. Det blev ett allsång på Skansen i miniatyr när publiken bjöds med på allsång.

- Det kom 80 betalande, tillsammans med manskören var vi 100 personer i ladan, det var ett rejält tryck, säger Björn Sandvold.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons