Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinkarnation, healing - och Svenska kyrkan

Annons

Michael Rundblad är legitimerad psykolog vid Samtalsbyrån i Borlänge och en av de psykologer som kan mest om terapiformerna inom komplementärmedicinen.

- Jag kommer i kontakt med många duktiga utövare av komplementärmedicinska alternativ och många av mina patienter upplever att till exempel healing ger dem väldigt mycket, säger Michael Rundblad.

Samtidigt vill han varna för riskerna på den komplementärmedicinska marknaden.

- Dels kan man bli av med väldigt mycket pengar om man hamnar i fel sammanhang - många är bara ute för att tjäna en hacka. Dels ger man sig ofta ut på djupt vatten rättstrygghetsmässigt, säger han.

Men de största riskerna uppstår om olika psykoterapeutiska behandlingsmetoder används på ett oseriöst sätt.

- Det är väldigt lätt att orsaka stor skada eftersom många av metoderna är oerhört kraftfulla. Det är förrädiskt lätt att nå snabba effekter där patienten känner sig dramatiskt mycket bättre, säger han.

Det som däremot ofta haltar är uppföljningen av behandlingarna på ett professionellt sätt, eftersom de flesta reaktioner kommer senare. Rundblad har hjälpt många patienter som tagit skada av sina kontakter med mindre seriösa terapeuter.

Enligt Rundblad förekommer också ofta sektliknande inslag i de alternativa behandlingsformerna, vilket ökar risken för övergrepp.

- Många terapeuter kan vara väldigt karismatiska, anses ha särskilda gåvor och får därmed lätt en upphöjd status. Det de säger kan få stark suggestiv betydelse, vilket kan ställa till det för folk, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons