Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt vill sänka skatten mer

Annons

Statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt vill se ytterligare skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare framöver.

Partiet vill också avskaffa värnskatten, men skattesänkningar för låginkomsttagarna går först.

Mycket i handlingsprogrammet känns igen sedan tidigare, men nya inslag är avsnitt om miljöpolitik och jämställdhet.

Tidigare har moderaterna sagt att kärnkraften "bör" få möjlighet att utvecklas. I förslaget till nytt handlingsprogram heter det att kärnkraften "ska" få möjlighet att utvecklas.

Samtidigt understryks tydligare än tidigare behovet av att få fram miljövänliga sätt att producera energi på. Målet sägs vara att Sveriges energiproduktion på sikt ska vara klimatneutral och inte bidra till utsläpp av växthusgaser.

Allemansrätten försvaras som en grundsten men samtidigt slår partiet fast att det kommersiella utnyttjandet av allemansrätten ska försvinna. Markägare ska själva få bestämma om någon annan ska bedriva företagsverksamhet på den egna marken. Nationalparker och naturreservat ska införas med restriktivitet.

Miljöbalken ska ändras så att rättsväsendet effektivare kan utreda miljöbrott. I dag lägger myndigheterna för mycket tid på ärenden med mindre betydelse för miljön.

De nuvarande skatterna, avgifterna och reglerna som ska styra mot ett miljövänligare samhälle ska ses över. I första hand ska ekonomiska drivkrafter användas, i andra hand handel med utsläppsrätter och först i sista hand ska tvingande lagar användas, heter det.

TT

Mer läsning

Annons