Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt välkomnar ny motståndare

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) välkomnar Mona Sahlin som ny huvudmotståndare.

Han tror att det kan bli lättare att nå samförstånd i för landet viktiga frågor.

Reinfeldt nämner EU- och säkerhetspolitik, men även energi-, miljö- och klimatfrågor.

Reinfeldt kommer nu att kräva besked av socialdemokraterna i en rad politiska frågor. Moderatledaren ser också fram emot en ny typ av debatt i svensk politik med mer resonemang och mindre av kraftfull attack.

Kampen om de kvinnliga väljarna kan komma att skärpas.

Centerledaren Maud Olofsson tror att Sahlin får en svår uppgift. Dels ska hon locka väljare från de borgerliga, dels försöka bilda ett regeringsalternativ med vänsterpartiet och miljöpartiet.

Centerledaren räknar med att Sahlins uppgift kommer att bli att formera en stark opposition. Det kommer att göra det svårt att samarbeta över blockgränsen även om det skulle behövas i till exempel energifrågan.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg tycker det ska bli roligt med en ny s-ledare.

Inte heller kristdemokraternas ledare Göran Hägglund vågar gissa hur Sahlin vill ändra den socialdemokratiska politiken.

Hägglund är kritisk till Sahlins sätt att debattera.

Desto mer positiva var tongångarna från det europeiska socialistpartiets (ESP) ordförande, Poul Nyrup Rasmussen, som välkomnade Sahlin som kan känt i många år. Rasmussen säger att han har den största respekt för Sahlins kompetens, ledarskap och vision.

"Den nuvarande regeringen är inte vad Sverige behöver, det finns ett behov av förändring och Mona Sahlin är den person som ska leda denna förändring", tillägger Nyrup Rasmussen, som hade ett svalt förhållande till den avgående partiledaren.

TT

Mer läsning

Annons