Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt tror på historiskt EU-möte

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt tror på ett historiskt EU-toppmöte om klimatpolitiken i Bryssel.

Sverige är redo att gå före när det gäller EU-målet om förnybar energi.

En av de hetaste frågorna på toppmötet i Bryssel på torsdag och fredag är förslaget att förnyelsebar energi ska stå för 20 procent av energikonsumtionen år 2020. Sverige tillhör de tolv EU-länder som vill att det målet ska vara bindande.

För att försöka få med alla så ska de länder som kommit långt ta på sig att gå ännu längre än vad som behövs för att lätta på bördan för de andra.

Sveriges andel förnyelsebar energi ligger i dag på omkring 30 procent, mycket tack vare vattenkraften. Hur mycket mer Sverige ska ta på sig bestäms först efter diskussioner i EU i höst.

Storbritannien har i dag bara nått fem procent, men är ändå för ett bindande mål. Reinfeldt berömde i EU-nämnden sin brittiske kollega Tony Blair för att våga "visa ledarskap" i klimatpolitiken.

Sverige vill också gå före när det gäller EU:s mål om att minska sina koldioxidutsläpp med 20 procent till år 2020 jämfört med 1990 års nivå, alternativt 30 procent om även andra i-länder utanför EU ställer upp på det. Målet har antagits av EU:s miljöministrar.

Reinfeldt kommer på toppmötet att framföra att Sverige vill att EU siktar mot det högre målet oavsett vilken ambition världen utanför EU har. I dag har Sverige nått en minskning med sju procent jämfört med år 1990.

Ingen väntar sig dock att EU:s stats- och regeringschefer ska ändra sig och ansluta sig till det högre målet. Reinfeldt är heller inte säker på att toppmötet lyckas enas om bindande mål för förnyelsebar energi.

Han tror dock ändå att toppmötet har förutsättningar att bli historiskt.

TT

Mer läsning

Annons