Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt: Sverige viktigt för Kina

Annons

Det kinesiska statsbesöket i Sverige fortsatte i dag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt samtalade med president Hu Jintao under drygt 2,5 timmar.

Statsministern och Hu talade bland annat om bilateralt utbyte mellan länderna, klimatfrågan och mänskliga rättigheter.

Hu Jintao ska, enligt Fredrik Reinfeldt, ha öppnat upp för att det är viktigt att ha en sådan dialog och markerat att Kina är i utveckling.

TT: Vad betyder det här besöket för Kina?

Under träffen diskuterades även ett svenskt besök i Kina. Det talades om ett bilateralt möte senvåren 2008, dessutom är det ett toppmöte i Kina hösten 2008.

I morse träffade kineserna delar av den svenska näringslivseliten, bland annat Wallenbergsfärens ålderman Peter Wallenberg och Ericssons vd Carl-Henric Svanberg, vid Haga slott.

Efter det äntrade president Hu Jintao med följe den svenska riksdagen. Han togs emot, i solsken, av riksdagens talman Per Westerberg.

Westerberg tog emot presidenten med ett handslag på trappan vid riksdagens östra ingång. Sedan blev det en lektion om det svenska parlamentets historia tillbaka till Arboga möte, med tonvikt på hur välstånd och demokrati hänger ihop.

President Hu lyfte enligt Westerberg fram fattigdomsbekämpning och klimatfrågan som framtidens viktigaste områden. Han underströk också ett tjugotal konventioner om mänskliga rättigheter som folkkongressen antagit, som svar på kritiken.

De sju riksdagspartierna hade också varsin representant med vid besöket.

TT

Mer läsning

Annons