Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt skeptisk till storregioner

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt är starkt skeptisk till förslaget att dela in landet i storregioner. Det framkom när han besökte vårdcentralen och en förskola i Nässjö på onsdagen.

Han befarade att de stora universitetssjukhusen ska dränera de mindre sjukhusen på resurser.

Han sade att hans främsta poäng är att vi ska akta oss för att bryta den utveckling som är på väg mot mer självstyrande enheter som exempelvis på förskolan Måsen i Nässjö.

Han såg också en liknande balansgång när det gäller universitet och högskolor.

Syftet med besöket i Nässjö och andra liknande möten runt om i landet är att få bättre "markkontakt" genom att prata med människor som jobbar inom vård och äldreomsorg.

Ett genomgående tema i de samtal Reinfeldt förde med personalen på vårdcentralen och på förskolan var problemet med de låga lönerna.

Flera berättade att de måste jobba extra för att få ekonomin att gå ihop.

Reinfeldt framhöll att den skattelättnad som regeringen genomför kommer att ge många löntagare i de aktuella inkomstklasserna en välkommen tusenlapp mer i månaden. Han menade också att utbildning och erfarenhet måste löna sig. Regeringen är beredd att satsa mer på utbildning.

Som väntat var Reinfeldt kritisk mot socialdemokraternas och LO:s förslag att höja ersättningen i a-kassan till 80 procent efter en eventuell valvinst 2010. Han hävdade att förslaget skulle kosta uppåt 10 miljarder kronor att genomföra.

Han tillbakavisade Pär Nuders kritik mot att skattelättnaderna skulle orsaka räntehöjningar. Räntorna är allmänt på väg upp, men den första halvan av skattesänkningen har inte haft någon påverkan, hävdade Reinfeldt

TT

Mer läsning

Annons