Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt och Wallström firar EU

Annons

Vid unionens 50-årsjubileum manifesterar statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och EU-kommissionären Margot Wallström (s) en gemensam syn på EU.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Reinfeldt och Wallström att EU måste kunna hantera ekonomi, miljö, jobb, immigration, demokrati och säkerhet. Men det finns bland annat ännu för många onödiga hinder för den fria rörligheten på den inre marknaden, anser de.

Reinfeldt betonar att det är socialdemokraterna och de borgerliga partierna som har drivit EU-frågan i Sverige, och att nya regeringen vill visa större svensk aktivitet i EU.

Wallström sade på fredagen att s-regeringen fört en "ängslig" EU-politik. Reinfeldt ser "stora möjligheter" för Sverige att påverka EU-politiken framöver, och tar exempel:

TT: Men frågorna om EU:s framtid splittrar ju också flera allianspartier?

Statsministern säger att initiativet till artikeln kom från regeringen, men att Wallström genast nappade.

Också nya s-ordföranden, Mona Sahlin, tycker det är bra att Wallström, som ska vara med och forma partiets nya EU-politik i en arbetsgrupp under Sahlin, skrivit debattartikeln.

De två skriver om rättvisa och social trygghet som viktiga värden. Vad man sedan fyller det med har socialdemokrater och moderater olika syn på, enligt Sahlin.

TT

Mer läsning

Annons